Метал прогинається перед владою

Вівторок, 7 жовтня 2008, 13:05

 

Виробники металу висунули Кабінету міністрів і РНБО низку вимог щодо виходу із кризи в гірничо-металургійному комплексі, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Меткомбінати просять знизити ціни на залізничні перевезення та паливо, а також ввести пільги в оподатковуванні, повідомля Але навіть у цьому випадку металурги не зможуть повністю відновити виробництво - надвиробництво сталі має світові масштаби, відзначають експерти.

У понеділок на нараді, присвяченій кризі в українській металургії, керівники найбільших меткомбінатів, Федерації металургів України, а також голови Мінпромполітики та Мінекономіки обговорювали можливості виходу зі сформованої ситуації.

Реклама:

"Світова фінансова криза привела до безпрецедентного обвалу попиту і цін на метал, і виробники місяць працювали собі в збиток", - заявив на засіданні гендиректор ПХО "Металургпром" Василь Харахулах. За підсумками зустрічі металурги затвердили резолюцію, у якій зажадали від уряду та РНБО вжити заходів щодо стабілізації ситуації в галузі.

Вимоги металургів не нові - вони просять ввести мораторій на підвищення цін на послуги підприємств паливно-енергетичного комплексу і тарифів на вантажні перевезення до кінця поточного року, скасувати надбавку до тарифу на природний газ і з 1 жовтня ввести нульову ставку ПДВ на природний газ та електроенергію, що буде діяти до кінця року. Меткомбінати також просять не стягувати з них збір за забруднення навколишнього середовища.

Раніше Кабмін уже розглядав вимоги метпідприємств, але зі всіх запропонованих заходів погодився лише на зниження вартості залізничних перевезень на 10%. У прес-службі Кабміну і секретаріату президента коментувати вимоги меткомбінатів відмовилися. Але високопоставлене джерело в апараті РНБО повідомило, що питання про металургійну кризу, швидше за все, буде розглянуто на засіданні ради, що заплановано на 18 жовтня.

Втім, навіть ці заходи не врятують металургів від зупинки виробництва, вважає незалежний експерт Кирило Чуйко. "У світі - надвиробництво сталі. Вирішити проблему можна, лише припинивши на деякий час її випуск.

Подібні рішення вже прийняли ArcelorMittal та US Stell, - сказав аналітик ІК 'Ренесанс Капітал Україна' Костянтин Головко. - Найближчим часом очікується самообмеження виробництва і китайськими меткомбінатами. Тому якщо українські підприємства хочуть, щоб ця криза вирішилася на глобальному рівні, вони будуть змушені кілька місяців пропрацювати на мінімумі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: