Центр торгівлі російським золотом зміщується в Гонгконг: ОАЕ почали враховувати санкції

Середа, 15 листопада 2023, 14:27 -
 
getty images

Центр торгівлі російським золотом з початку великої війни перемістився з Лондону в Дубай, але вже зараз він почав зміщуватись до центру злитків у Гонконгу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що Гонгконг протягом тривалого часу було ключовим каналом для надходження злитків на материковий Китай — найбільший у світі споживчий ринок — але з квітня російські поставки різко зросли. 

Цього року Гонконг імпортував 68 тонн російського золота, що в чотири рази більше, ніж за весь 2022 рік.

Реклама:

За словами обізнаних людей, перехід до Гонконгу був зумовлений санкціями США проти провідних золотодобувних компаній Росії, а також придушенням Об’єднаними Арабськими Еміратами незаконної діяльності на ринку металів. До вторгнення в Росії в Україну майже все золото, експортоване з РФ відправлялося до сховищ у Лондоні – центрі світової торгівлі золотом. Однак російська війна зробила це золото табуйованим у звичайній промисловості ще до того, як офіційна заборона заблокувала імпорт до країн Великої сімки та ЄС.

Коли російське золото було заблоковано в Лондоні, постачання перенаправили до Дубаю. 

Згідно з  даними джерел, ОАЕ зберігали нейтральну позицію цього року, відмовившись вжити офіційних заходів проти російського золота, незважаючи на лобіювання з боку США та Великобританії.

Реклама:

У 2022 році Росія поставила в ОАЕ 96,4 тонни злитків, що зробило її найбільшим постачальником в країні. Це більш ніж у п’ять разів перевищує обсяг експорту через Гонконг.

Попри те, що в ОАЕ досі немає заборони на імпорт російського золота, його обсяги значно впали. Частково це пов’язано з регулятивним очищенням після того, як країну Близького Сходу було додано до списку спостереження FATF

Банківські перекази в ОАЕ піддаються посиленому нагляду, тоді як готівкові платежі контролюються через обов’язкову державну базу даних, що ускладнило виплату російським експортерам, повідомили джерела, знайомі з цим питанням. 

Травневі санкції США щодо найбільших російських золотодобувних компаній — АТ "Полюс" і місцевого підрозділу Polymetal International Plc також дали ефект, оскільки трейдери та банки ОАЕ не бажають мати справу з підсанкційними організаціями.

Згідно з попередніми даними фірми ImportGenius, що відстежує торгівлю, які базуються на даних російської митниці за шість місяців до серпня, деякі покупці золота в Дубаї почали перенаправляти поставки до Гонконгу.

Інші фірми ОАЕ взагалі відмовилися. Державна логістична компанія Transguard, яка входить до складу авіакомпанії Emirates Group, у травні заявила про припинення транспортування російського золота.

8 листопада Велика Британія запровадила новий раунд санкцій проти компаній, пов’язаних з торгівлею російським золотом, включаючи дубайську Paloma Precious DMCC, яка, за її словами, імпортувала з країни золота на 300 млн дол. 

У той же час Китай чітко дав зрозуміти, що хоче збільшити торгівлю з Росією, підкреслюючи тісні зв’язки між Сі Цзіньпіном і Владіміром Путіним після вторгнення в Україну. 

За даними ImportGenius, гонконзька VPower Finance Security Ltd., яка переміщує готівку та дорогоцінні метали для деяких із найбільших фінансових установ Китаю, є ключовим гравцем у роботі з нещодавно імпортованим золотом із Росії.

Зміщенню торгівлі до Гонконгу також допоміг сплеск китайських цін на золото вище міжнародних у вересні. Це привернуло злитки в країну, створивши вигідні арбітражні можливості для банків з імпортними ліцензіями.

Економічна правда

Реклама: