Швеція готова надавати інвестиційні гарантії компаніям, які співпрацюють з Україною

Вівторок, 3 жовтня 2023, 16:55 -
 
getty images

Уряд Швеції пропонує виділити 333 мільйона шведських крон на спеціальні експортні кредитні гарантії для компаній, які торгують з Україною - таку ініціативу шведські урядовці внесли до проєкту бюджету на 2024 рік, документ очікує на погодження.

Про це повідомляє Мніістерство економіки України.

Зазначається, що гарантії покриватиме Експортно-кредитне агентство Швеції.

"Вони поширюватимуться на експорт шведських компаній до українських імпортерів. Поліси видаватимуться з 2024 року на експорт товарів, які можна класифікувати як допомогу розвитку і застосовуватимуться до транзакцій протягом максимум трьох років, але не пізніше ніж до кінця 2026 року.

Реклама:

Для українських та шведських компаній гарантії ЕКА Швеції означають більш безпечні умови для доставки важливих товарів в Україну, захищеність інвестицій та отримання компенсації у випадку форс-мажору. Тобто бізнесу не доведеться одноосібно нести весь ризик в угодах з Україною, а відповідно шведські компанії більш охоче заходитимуть на український ринок", - йдеться у повідомленні.

"Усе більше ЕКА різних країн світу долучаються до страхування ризиків своїх експортерів для роботи в Україні. Те, що з наступного року від ризиків в Україні страхуватиме також Швеція - важливий сигнал.

Це означає, що ринок страхування інвестицій в нашій державі, попри усі безпекові виклики, починає працювати. Ми дуже вдячні шведському уряду і сподіваємося, що це рішення підтримає Риксдаг", - заявила перший віце-прем’єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко.

Реклама:

Раніше Експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Японії підтвердили участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні. Зокрема, вони надають гарантії від таких видів ризиків - політичне насильство, неконвертованість та експропріація.

Економічна правда

Реклама: