Українці скупили рекордний обсяг готівкової валюти та послабили гривню - Нацбанк

Четвер, 7 вересня 2023, 13:13 -

У серпні купівля населенням валюти знову перевищила продаж, що призвело до помірного ослаблення гривні, хоча у попередні два місяці українці продавали більше валюти, ніж купували.

Про це свідчать дані Нацбанку, зокрема, щомісячного макроекономічного та монетарного огляду за вересень 2023 року.

Чиста купівля валюти населенням у минулому місяці склала $148,53 млн.

При цьому українці збільшили купівлю готівкової іноземної валюти до $1,67 мільярда, а продаж – до $1,49 млрд. Це найбільші показники за останній рік.

Реклама:

Водночас фізособи різко збільшили купівлю безготівкової валюти до $228,31 млн, хоча у попередні два місяці цей показник становив близько $82-83 млн. Продаж безготівкової валюти у серпні зменшився до $260,57 млн.

Зростання чистого попиту на іноземну валюту у Нацбанку пояснюють двома чинниками:

  • повернення сезонного чинника,
  • ситуативне зростання попиту на готівкову валюту через анулювання ліцензії одному великому гравцю на ринку обміну валюти за систематичні порушення.

Ці фактори в Нацбанку називають основними чинниками незначного послаблення готівкового курсу.

Реклама:
 

Водночас наприкінці місяця спред знову почав звужуватися, зокрема завдяки дозволу НБУ на продаж валюти онлайн, а курсові очікування залишаються стійкими.

 

Як зазначають в НБУ, грошові перекази та грантова допомога від США залишалися основними джерелами валютних надходжень за поточним рахунком.

Нагадуємо:

Протягом серпня 2023 року міжнародні резерви України знизилися на 3,2% на тлі інтервенцій НБУ з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку.

Реклама: