Власники знищеного житла можуть онлайн розрахувати розмір відшкодування

Вівторок, 8 серпня 2023, 18:42 -

Для власників знищеного під час війни житла запустили компенсаційний онлайн-калькулятор.

Калькулятор розміщено на сайті проєкту "Поверни своє".

Для онлайн-розрахунку необхідно вибрати тип зруйнованої нерухомості (квартира або приватний будинок), зазначити основні параметри:

  • для квартири — регіон, конкретний район, площу, період будівництва, кількість кімнат;
  • для будинку — місце розташування та площу.

Передбачено можливість завантажити калькуляцію в окремому файлі з детальнішою інформацією, де зазначені всі складові формул обчислення розміру відшкодування.

Реклама:

Під час розроблення цього онлайн-калькулятора було використано коефіцієнти та показники, визначені в Порядку компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна, а також у наказі Мінвідновлення № 408 від 17 травня 2023 року.

Такі формули використовуватимуть у своїй роботі й компенсаційні комісії.

Алгоритм обчислень враховує нормативну умову про те, що розмір компенсації встановлюється на рівні, не нижчому від вартості будівництва житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості в регіонах України.

Реклама:

Якщо сума компенсації, отримана на основі введених користувачем параметрів, буде меншою за опосередкований показник, калькулятор автоматично визначить коректний розмір відшкодування, тобто мінімальну суму компенсації, на яку може розраховувати потерпілий.

Нагадуємо:

15 червня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів  №600, якою було затверджено Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна.

Затверджений Порядок регламентує особливості визначення розміру компенсації.

Розрахунок компенсації за знищене житло здійснюється за двома різними формулами – одна для квартир, інша для приватних будинків.

23 червня 2023 року набула чинності урядова постанова, якою затверджено Порядок ведення Реєстру пошкодженого і знищеного майна. Цей нормативний акт важливий для розуміння всіх практичних деталей реалізації законодавчої процедури надання компенсації за знищене внаслідок військової агресії Росії житло.

З 1 серпня в "Дії" стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване через війну житло.

Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню і розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій. Крім того, у реєстрі має бути зареєстровано інформаційне повідомлення про знищене майно, подане його власником.

Заявки розглядатимуть комісії, раніше створені при органах місцевого самоврядування для опрацювання заявок "єВідновлення".

Реклама: