PROMOTED

Діагностика стабільності банківського сектору 2023: підсумки першого півріччя

Середа, 30 серпня 2023, 12:40 -

30 серпня 2023 року Рейтингове агентство "Стандарт Рейтинг" оприлюднило інформаційно-аналітичне дослідження стабільності банківського сектору України.

За даними дослідження, попри війну та реалізацію численних кредитних ризиків, дефіцит капіталу банківській системі України не загрожує. Висновки свідчать про позитив щодо зростання рівня платоспроможності банківської системи в умовах протистояння агресору.

Сукупний регулятивний капітал банків почав безперервне зростання у жовтні 2022 року. З того часу і до 01.07.2023 року він виріс на 28% до 251,5 млрд грн. За цей же період значне зростання продемонстрував норматив адекватності регулятивного капіталу (до 24,3%) і норматив достатності основного капіталу (до 14,81%).

Що сприяло підвищенню прибутковості?

Виявлена тенденція пов’язана зі зростанням прибутковості банків через високий рівень ставок за депозитними сертифікатами НБУ та ОВДП.

Фахівці оцінили це позитивно, оскільки разом зі збільшенням прибутковості виріс і рівень платоспроможності/ захищеності банків.

На думку агентства, на стабільність роботи банківської системи у першій половині 2023 року найбільше впливали дві групи банків: банки, контрольовані українським Урядом, та банки з участю іноземного капіталу.

До ТОП-30 банків з найбільшою адекватністю регулятивного капіталу, потрапили зокрема ті, що також мали високий рівень зовнішньої підтримки від акціонерів: Дойче Банк ДБУ (Deutsche Bank, Німеччина), ІНГ БАНК (ING Group, Нідерланди), КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК (Credit Agricole Group, Франція), СІТІБАНК (Citigroup, США), КОМІНБАНК (акціонер Стефан Пол Пінтер, Великобританія).

Зростання ліквідності банківської системи

Також станом на 01.07.2023 українські банки були добре забезпечені ліквідністю. Частково це пов’язано зі зростанням дохідності Депозитних сертифікатів НБУ, а потім і дохідності ОВДП.

"Зростання ліквідності банківської системи України від початку війни разом зі збільшенням рівня платоспроможності зменшують ймовірність банківської кризи у майбутньому, навіть при реалізації несприйнятливих сценаріїв в національній економіці", підкреслює Андрій Нікітін, директор РА "Стандарт-Рейтинг", канд. екон. наук, доцент.

 

Ренкінг за нормативом коефіцієнта покриття ліквідністю за всіма валютами (LCRвв) очолив банк з іноземним капіталом АГРОПРОСПЕРІС БАНК. В ТОП-30 також потрапили такі банки з іноземним капіталом, як УКРСИББАНК (BNP Paribas), КОМІНБАНК (COMINBANK) , ПІРЕУС БАНК МКБ, ЮНЕКС БАНК, ПРАВЕКС БАНК, Райффайзен Банк і т.д.

Також до ТОП-30 за забезпеченням ліквідністю увійшли такі банки, контрольовані Урядом України, як ПриватБанк та Ощадбанк.

Непрацюючі кредити або про показник NPL

Частка NPL стабілізувалась на рівні 38,94%: це все ще більше за довоєнний рівень (на 9-9,5%), але з урахуванням динаміки рівня NPL в державних банках є цілком прийнятним рівнем для України.

Серед банків, які мали помітні кредитні портфелі, з ТОП-30 банків за рівнем NPL можна відмітити: ПІРЕУС БАНК МКБ, ПРАВЕКС БАНК, Райффайзен Банк, КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК, КОМІНБАНК та ін.

Рівень непрацюючих кредитів в кредитному портфелі банківської системи було стабілізовано.

"Слушно зробити висновки, що рівень забезпечення капіталом банківської системи України виріс, збільшився і рівень забезпечення банків ліквідністю", резюмує експерт.

Повна версія Звіту про стабільність банківського сектору від РА "Стандарт-Рейтинг" розміщена на сайті.