Чотири колишніх і нинішніх країни СНД припинили співпрацю з російською "Юністрім"

Понеділок, 24 липня 2023, 16:35 -

Банки Вірменії, Грузії, Киргизстану, а також поштовий оператор Казахстану - "Казпочта", припиняють співпрацю з російською платіжною системою "Юністрім" після санкцій, запроваджених минулого тижня США.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Так, вірменський "Армекономбанк" повідомив про припинення роботи з ПС "Юністрім". Схожий захід запровадили у вірменських "Евокабанку" і "Аршинбанку". 

Щоправда, в останньому як альтернативу пропонують MoneyGram.

Реклама:

Рішення про припинення роботи ухвалили і в Bank of Georgia. "Юністрім" зник зі списку платіжних систем для переказів у додатку іншого місцевого банку - ТВС.

Хоча в Грузії також шукають, як обійти санкційну заборону щодо "Юністрім".  Представники Bank of Georgia повідомили, що "працюють над питанням". 

"Наш відділ працює над питанням Unistream. Зарахування коштів з "Юністрім" у Bank of Georgia наразі призупинено. Ми не можемо заздалегідь сказати, яким буде результат або коли буде завершено розгляд", - заявили в Bank of Georgia.

Реклама:

Більш безкомпромісно вчинили банки Киргизстану. Зокрема, рішення блокувати "Юністрім" тією чи іншою мірою підтвердили в "Айил банку", "Компаньйоні" і DemirBank. Деякі організації перестали приймати перекази в доларах, інші обмежили трансакції відразу в декількох валютах. Як мінімум одне підприємство (DemirBank) заявило про "повне" припинення переказів через "Юністрім". 

Утім, деякі банки Киргизстану називають рішення "тимчасовим".

Про "призупинку" приймання та відправлення грошей через "Юнистрим" каже і поштовий оператор Казахстану - "Казпочта". 

"Перекази "Юністрім" призупинили", - сказали у колл-центрі "Казпошти".

У свою чергу, в Росії вважають, що їм вдасться обійти санкційні обмеження.

"Юністрім" після санкцій заявила, що розробила рішення, яке дасть їй змогу безперебійно взаємодіяти з партнерами, і впровадить його найближчим часом.

"З урахуванням геополітичної ситуації та сформованої міжнародної практики роботи в умовах санкцій і обмежень, введених щодо російських банків, Банком розроблено інфраструктурне рішення, що дає змогу безперебійно продовжувати взаємодію з партнерами в штатному режимі. Дане рішення буде реалізовано в найкоротші терміни", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

Киргизстан, Казахстан і Вірменія є членами СНД. Грузія вийшла зі складу СНД у 2009 році

Банк "Юністрім" (Unistream) з'явився 2001 року. Пізніше компанія відокремила бізнес із переказів (однойменну платіжну систему) в окремий бізнес. Компанія спеціалізується на переказах у країни СНД та Азії, а також у деякі європейські банки.

20 липня компанія потрапила під санкції Управління з контролю над іноземними активами Мінфіну США (OFAC). Тоді ж у списках опинилися "Тінькофф", "Солідарність" і "Петербурзький соціальний комерційний банк".

На початку літа повідомлялося, що банки Казахстану, Вірменії та Гонконгу почали блокувати оплату підсанкційної електроніки під час поставок до РФ. У квітні ОАЕ почали блокувати інвестиційні рахунки росіян на вимогу Євросоюзу. У вересні три турецькі держбанки відмовилися приймати російські платіжні картки "Мир".

Реклама: