Китай призупинить масштабні інвестиції в виробництво чипів через сплеск коронавірусу – Bloomberg

Середа, 4 січня 2023, 17:23 -

Китай призупиняє масштабні інвестиції, спрямовані на створення індустрії чипів аби конкурувати зі США, оскільки загальнонаціональне поширення коронавірусу напружує другу економіку світу та фінанси Пекіна.

Про це повідомляє Bloomberg.

Джерела, знайомі з цим питанням розповіли, що високопосадовці обговорюють способи відмови від дорогих субсидій, які досі не приносили жодних результатів і заохочували як хабарництво, так і американські санкції.

У той час як деякі продовжують наполягати на стимулах у розмірі 1 трлн юанів (145 млрд дол), інші політики втратили інтерес до підходу, орієнтованого на інвестиції, який не дав очікуваних результатів.

Реклама:

Замість цього вони шукають альтернативні способи допомогти вітчизняним виробникам мікросхем, наприклад, знизити вартість напівпровідникових матеріалів.

Зазначається, що це ознаменувало б зміну підходу Пекіна до галузі, яка вважається вирішальною для боротьби з американським домінуванням і збереження китайської економічної та військової конкурентоспроможності. 

Також це підкреслює, як економічні розлади країни витрачають ресурси Пекіна та підривають його амбіції, що є одним із головних пріоритетів президента Сі Цзіньпіна. У свою чергу це може мати наслідки для витрат в інших критичних сферах, від навколишнього середовища до оборони.

Реклама:

Акції китайських виробників чипів і постачальників механізмів продемонстрували нижчі показники широкого зростання ринку. Tokyo Electron Ltd. знизився на 1,2% в Японії, тоді як китайські аналоги, включаючи Naura Technology Group Co. і Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc., впали більш ніж на 1%.

Наразі незрозуміло, яку ще політику щодо чипів розглядає Пекін, і чи вирішить він врешті-решт відмовитися від підходу, пов’язаного з капітальними інвестиціями, який так добре спрацював у розвитку його виробничого сектора протягом останніх десятиліть. 

Уряд Китаю все ще може вирішити залучити ресурси з інших сфер для фінансування своїх виробників мікросхем. 

Також агентство зазначає, що дискусії, які зараз ведуться, різко контрастують із попередніми зусиллями Пекіна щодо вливання колосальних ресурсів у індустрію чипів, включаючи створення Національного інвестиційного фонду індустрії інтегральних схем у 2014 році.

Цей фонд залучив близько 45 млрд дол капіталу та підтримав десятки компаній, у тому числі китайських лідерів у виробництві мікросхем Semiconductor Manufacturing International Corp. і Yangtze Memory Technologies Co.

Однак адміністрація Сі була розчарована тим, що десятки мільярдів доларів, спрямованих у галузь за останнє десятиліття, не призвели до прориву, який би дозволив Китаю конкурувати зі США на більш рівних умовах. SMIC і Yangtze, мабуть, два найпередовіші китайські виробники напівпровідників, які зазнали втрат через санкції США.

Минулого літа високопоставлені чиновники Пекіна наказали провести серію антикорупційних розслідувань щодо провідних діячів галузі, звинувативши корупцію в марних і неефективних інвестиціях. За словами джерел, Великий фонд, швидше за все, втратить свою популярність.

Все це сталося, коли напівпровідники все більше ставали ключовим полем битви в суперництві між Китаєм і США. 

Читайте також: "Війна чипів": чому бізнес-виданням року від FT стала книжка про мікросхеми

Реклама: