“Space X має своє бачення”: у Мінцифри пояснили, чому Starlink в Україні дорожчий, ніж в Європі

Середа, 28 грудня 2022, 11:55 -

Ціна на термінали супутникового інтернету Starlink від Space X в Україні дорожча, а платити за користування потрібно постійно, оскільки в Україні спостерігається вищий трафік використання.

Про це розповів директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик в інтерв’ю ЕП.

Він розповів, що за даними Ілона Маска, Україні передали 25 300 терміналів, з яких за ініціативи Мінцифри отримано понад 22 тисячі. Також наразі Мінцифри проводить перемовини щодо ще 10 тисяч старлінків – вони вже на станції обговорення способу завезення обладнання в країну.

Мацик додав, що у Мінцифри не розділяють загальну кількість терміналів на потреби військових та цивільних та забезпечують обладнанням критичну інфраструктуру і звільнені від російських окупантів міста.

Реклама:

В Україні станції вдвічі дорожчі, ніж у Польщі, а платити за користування потрібно постійно, а в завезеній з-за кордону оплата здійснюється лише за той місяць, коли клієнт користується. 

Таку різницю в підході до тарифів і вартості Мацик пояснює лише баченням Space X.

"Компанії категорично не подобалася ситуація, коли термінали, призначені для приватного використання, приєднували до мобільних веж. У Чернігівській області одним старлінком роздавали інтернет п'ятьом селам, бо був обірваний магістральний канал.

Реклама:

Компанія бачить трафік, який проходять через термінал. Вона бачить, скільки споживає один найбільш активний користувач у світі, а в нас це в рази більше", – роз'яснив директор одного з департаментів Мінцифри.

Він зазначив, що у будь-якому бізнесі існує різниця між вартістю послуг для приватної особи та бізнесу. Наприклад, у селі підключення клієнта до фіксованого інтернету коштує 200-400 гривень, а бізнес-абонента в тому ж селі – уп’ятеро-вдесятеро більше.

"Ще на початку війни Маск заявляв, що старлінк призначений для приватного використання. Для комерційного використання ціни в чотири-пʼять разів вищі", – нагадав Мацик.

Читайте більше в інтерв’ю: "Мережі працюють, але їх ресурс не може всіх задовольнити". Мінцифри про мобільний зв'язок та інтернет в блекаут

Реклама: