Європа за п'ять місяців імпортувала з ПАР більше вугілля, ніж за весь минулий рік

Середа, 15 червня 2022, 14:59 -
 
getty images

Європейські країни у пошуках альтернативи російському вугіллю лише за п'ять місяців року імпортували з Південної Африки на 40% більше вугілля, ніж за весь минулий рік.  

Про це повідомляє Reuters.

Вугільний термінал Річардс-Бей (RBCT) у Південній Африці доставив 3,24 млн тонни вугілля в європейські країни на кінець травня цього року, що становить 15% від загального експорту RBCT. для порівняння, за весь 2021 рік було доставлено 2,32 млн тонн, або 4% загального експорту.

Цього року вугілля від RBCT замовили Нідерланди, Італія, Франція, Іспанія, Данія, Польща, Німеччина та Україна. Деякі з них почали імпортувати з RBCT лише після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого.

Реклама:

Нідерланди не отримували вугілля від RBCT у січні або лютому, але імпортували 1,27 млн тонн вугілля в березні, квітні та травні, і щомісяця обсяги зростали. Це був четвертий найбільший одержувач вугілля з ПАР, на який припадає 5,76% від загального обсягу.

Імпорт вугілля Франції з RBCT зріс майже в сім разів. Іспанія, Польща та Німеччина минулого року не імпортували вугілля з RBCT, а за перші п’ять місяців цього року Іспанія імпортувала 355 250 тонн, Польща – 181 515 тонн, Німеччина – 157 383 тонни.

Японія, яка також заявила, що заборонить імпорт російського вугілля, отримала 388 249 тонн вугілля від RBCT з січня, що майже вдвічі більше, ніж вона купила минулого року.

Реклама:

RBCT експортувала 22 млн тонн вугілля за перші п’ять місяців 2022 року. Такими темпами RBCT знову побачить падіння річного експорту після того, як його тоннаж у 2021 році був найнижчим з 1996 року.

Нагадуємо

Вугільне ембарго Євросоюзу проти РФ почне діяти з другого тижня серпня.

Південна Африка потенційно може замістити в ЄС частину вугілля і заробити на експорті, але через корупцію попередньої влади у країни немає достатньо вагонів, аби це робити.

Реклама: