У ЄС енергетичні санкції назвали "безперечним варіантом", але бракує консенсусу

Вівторок, 5 квітня 2022, 12:43 -

Країни-члени ЄС розглядатимуть у вівторок енергетичні санкції проти Росії і безперечним варіантом є обмеження проти нафти та газу з РФ, але блоку досі бракує консенсусу. 

Про це повідомив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Існують дискусії про те, що можна зробити у сфері енергетики, наприклад, вугілля та нафти", – сказав Домбровскіс на зустрічі міністрів фінансів у Люксембурзі. "В цій ситуації важливо те, що ми виступаємо з потужним і надійним пакетом санкцій". Він додав, що спершу необхідно досягти консенсусу між країнами-членами. Деякі країни висловили опозицію до цієї ідеї.

У ході зустрічі міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер знову наголосив, що Франція відкрита до санкцій проти вугілля та нафти, підкресливши, що важливо зберегти єдність 27 країн-членів щодо санкцій.

Реклама:

"Я думаю, що всі 27 держав-членів мають повну рішучість посилити санкції, і це ключовий момент", – сказав він.

Наразі ЄС не надто відкритий до обговорення ембарго на російський газ, але більш відкритий для обговорення заборони на нафту чи вугілля. Серед санкцій обговорюються також обмеження на інші види експорту в Росію, зокрема високотехнологічні компоненти, нові обмеження для фізосіб, пов’язаних з Кремлем, і закриття лазівок у чинних санкціях.

Нагадуємо:

У вівторок у ЄС розглянуть новий пакет санкцій проти  РФ після того, як зі звільненням Бучі з-під окупації з’явилися свідчення про звірства російської армії. Заходи включатимуть й обмеження проти нафти та вугілля. Не всі країни готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому у ЄС обговорюють альтернативний варіант у вигляді високих мит.

Високі митні тарифи на імпорт російських енергоносіїв, що розповсюджуються на всі країни Євросоюзу, можуть виявитися ефективними, навіть якщо повне ембарго не буде запроваджене.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: