Високі мита на російські енергоресурси в ЄС можуть бути ефективними проти РФ – дослідження

Понеділок, 4 квітня 2022, 23:59 -

Високі митні тарифи на імпорт російських енергоносіїв, що розповсюджуються на всі країни Євросоюзу, можуть виявитися ефективними, навіть якщо повне ембарго не буде запроваджене.

Про це йдеться у дослідженні Conseil d'Analyse Economique, дослідницької інституції при офісі французького прем’єр-міністра, повідомляє Reuters.

Водночас, зазначають дослідники, навіть повне ембарго матиме обмежений вплив на більшість країн.

Пояснюється це тим, що хоча країни ЄС можуть запровадити повне ембарго, його вартість буде значно відрізнятися від країни до країни, і найбільше вдарить по Литві, Болгарії, Словаччині, Фінляндії та Чехії. Нагадаємо, що Литва першою з країн блоку зупинила імпорт російського газу з квітня.

Реклама:

"Воно (мито) може дозволити невеликим, але найбільш залежним країнам ... надалі мати доступ до певних обсягів російського газу, але при цьому змусить зупинити імпорт у більших і менш залежних країнах, які мають більше можливості замінити російський імпорт", – повідомили в Conseil. 

Наприклад, митний тариф у 40% може зменшити вплив на країни, найбільш схильних до російського імпорту енергоносіїв, від чверті до третини наслідків повного ембарго.

Зауважимо, що без повного ембарго Росія може завершити рік з рекордним профіцитом поточного рахунку у 240 млрд доларів внаслідок високих цін на енергоресурси. Близько половини економіки агресора залежить від енергетичного експорту.

Країни Балтії та Польща наполягають на повному припиненні імпорту енергоносіїв з Росії, тоді як Німеччина та Австрія виступають проти.

Нагадуємо:

Найближчим часом в ЄС розглянуть новий пакет санкцій проти  РФ, що включатиме й обмеження проти нафти та вугілля. Не всі країни готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому у ЄС обговорюють альтернативний варіант у вигляді високих мит.

Такий варіант українські експерти називали серед кроків, здатних знищити російські позиції у енергетиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: