Україна зможе з наступного року транспортувати біометан

Вівторок, 2 листопада 2021, 15:31
 
getty images

Газотранспортна система України готова з наступного року закачувати біометан до мереж.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС з посиланням на слова заступника гендиректора з розвитку та трансформації Павла Станчака.

Він нагадав про нещодавно ухвалений законопроєкт №5464 "Про альтернативні види палива", що, зокрема, дає поштовх розвитку ринку біометану.

"Для Оператора ГТС  України важливо, що біометан можна транспортувати українською газотранспортною системою та потенційно експортувати до країн ЄС, де він користується значним попитом", – розповів Станчак.

Реклама:

Він зазначив, що перспективи розвитку виробництва і транспортування біометану більш доступні у короткий час, на відміну від водню.

"Можу сказати, що наступного року ми вже могли б взяти біометан до мереж, за умови виконання усіх необхідних технічних та нормативних вимог", – продовжив посадовець ОГТС. 

Так, завдяки розгалуженості української ГТС виробники біогазу зможуть підключитися до газових мереж на більшій частині території України. За словами Станчака, Оператор вже отримав попередню заявку на приєднання до мережі від одного із виробників біометану. 

Біометан, пояснюють в ОГТС, важливий для декарбонізації економіки, адже робить відновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та енергетики.

Нагадуємо:

Парламент проголосував в цілому закон щодо залучення інвестицій та розвитку ринку біометану. Такий газ виробляють з відходів агросектору.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: