Лагард стане головою Європейського центробанку

Вівторок, 17 вересня 2019, 14:40
 

Європейський парламент проголосував за рекомендацію про призначення на пост майбутньої голови Європейського центрального банку француженки Крістін Лагард.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Обговорення кандидатури проходило за відсутності Лагард на пленарній сесії. Голосування було таємним.

На підтримку Лагард було подано 394 голоси. Проти проголосували 206 депутатів. 49 утрималися.

Реклама:

"Я сподіваюся, що це дозволить нам продовжувати чудове співробітництво між трьома інститутами (Радою ЄС, Єврокомісією і Європарламентом - ред) при повній повазі ролі кожного інституту і з пані Крістін Лагард на чолі ЄЦБ", - заявив заступник голови ЄК з євро і фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс.

Лагард народилася 1 січня 1956 року в Парижі. Свою кар'єру починала в якості адвоката. В останні два десятиліття її діяльність була пов'язана з торгово-економічною сферою.

У 2005 році Лагард була призначена міністром зовнішньої торгівлі Франції. У 2007 році - міністром сільського господарства. Потім, до 2011 року, вона керувала Міністерством економіки, фінансів і зайнятості й була першою жінкою на цій посаді.

З липня 2011 року Лагард виконувала обов'язки директора-розпорядника МВФ, ставши першою жінкою на чолі цієї міжнародної фінансової організації. У лютому 2016 року вона була затверджена на другий мандат на цій посаді.

На саміті ЄС Лагард була рекомендована на посаду глави ЄЦБ. 16 липня Лагард опублікувала заяву, в якій повідомила про намір покинути МВФ 12 вересня.

Очікується, що Європейська Рада прийме остаточне рішення на жовтневому саміті ЄС на основі рекомендацій Ради ЄС, консультацій з Європейським Парламентом та Радою керуючих ЄЦБ.

Термін дії повноважень голови ЄЦБ становить 8 років без права продовження. У разі успішного завершення всіх процедур Лагард змінить нинішнього главу ЄЦБ італійця Маріо Драгі 1 листопада 2019 року. Француженка буде першою жінкою і на цій посаді.

За негласною традицією директором-розпорядником МВФ обирається представник однієї з європейських країн. Іншим системоутворюючим інститутом післявоєнної світової фінансової системи - Світовим банком - в свою чергу, за неписаним правилом, керує американець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: