НБУ проти продажу активів Дельта Банку зі знижкою 96% Веревському

Середа, 10 липня 2019, 09:11

Центробанк скасував своє рішення від 9 квітня 2019 року №280-рш щодо погодження продажу пулу активів, переданих АТ "Дельта Банк" у заставу Національному банку, через можливі маніпуляції під час торгів.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

"До цього пулу увійшли майнові права за низкою кредитних договорів, у заставу за якими були передані працюючі потужності олійножирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура у порту м. Чорноморськ", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 7 червня відбулись торги з продажу зазначеного пулу активів, на яких ТОВ "Фінансова компанія "Скай" придбало їх за 182,5 млн грн, тоді як початкова ціна лоту становила 868,8 млн грн.

Реклама:

"Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся з наявністю обставин та можливих маніпуляцій зі сторони покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю", - підкреслили в центробанку.

Також у Нацбанку повідомили, що за три місяці до цього аукціону, 6 березня, цей же покупець пропонував у ході торгів за цей же актив суму майже вп'ятеро більшу - 906,2 млн грн.

Однак тоді угода за підсумками аукціону була зірвана судовою забороною Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

У результаті, Фонд гарантування вкладів фізосіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від Нацбанку.

"Національний банк вбачає можливі зловживання в діях покупця – ТОВ "Фінансова компанія "Скай", оскільки за три місяці активи (з якими по суті не відбувалось змін) не могли знецінитись в кілька разів", - наголосили в НБУ.

Тому Національний банк як заставодержатель частини активів повідомив Фонд гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення (яким надавалась згода на реалізацію активів) у зв’язку із наявністю обставин, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю.

"Національний банк упевнений, що, проаналізувавши всю наявну в його розпорядженні інформацію, Фонд гарантування вкладів ухвалить зважене та відповідальне рішення щодо подальших дій", - зазначили в НБУ.

І нагадали, що від успішності реалізації заставного майна залежить погашення неплатоспроможними банками заборгованості за наданими кредитами рефінансування.

Нагадаємо:

Переможцем аукціону Фонду гарантування з продажу пулу масложирових активів Дельта Банку на 4,9 мільярда гривень стало ТОВ "Фінансова компанія "Скай", кінцевим бенефіціаром якого є Андрій Веревський.

Дисконт у цій угоді мав становити 96,2%.

Таким чином, підприємства, на створення яких було витрачено понад 4 млрд грн клієнтів "Дельта банку", знецінилися до 4% від вартості.

Як таке стало можливим і хто від цього найбільше виграв – читайте у публікації: Як Веревський придбав активи "Дельта банку" з дисконтом 96%

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: