Міненерго збирає докази негативного впливу СЕС на роботу мереж

Середа, 8 травня 2019, 19:27
 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розіслало листа на обленерго, намагаючись отримати підтвердження того, що малі домашні сонячні електростанції (СЕС) погано впливають на роботу мереж.

Про це у Facebook повідомив експерт із енергетичних питань Андрій Зінченко.

При цьому, зазначив він, запит не стосується того, "чому погано працюють самі мережі, чому важко і довго підключати нові об'єкти, чому висока корупція і нікудишня якість і надійність розподілу електроенергії в розподільчих мережах".

Так, вважає експерт, міністерство вирішило "будувати енергетичні ринки шляхом боротьби із найменшими їх учасниками".

Реклама:

"Бо в радянське мислення міністерства ось ці малі електростанції ніяк не вписуються як частина енергосистеми. Треба їх загнати в стойло, а щоб генерували електроенергію лише великі електростанції. От і збирають дані заднім числом", – написав Зінченко.

Окрім того, підкреслив експерт, міністерство намагається ще й зібрати особисті дані про фізичних осіб, які володіють СЕС.

Як зазначили у Спілці активних споживчів і проз'юмерів у Facebook, міністерство намагається отримати не об’єктивні дані, а ті дані, що потрібні для виправдання його позиції. Зокема, Міністерство енергетики збирає дані про:

Кількість скарг мешканців населених пунктів, де встановлені СЕС на погіршення якості послуг з надання електричної енергії".

Кількість технологічних порушень в електричних мережах, пов’язаних з експлуатацією СЕС.

Типові проблемні питання, пов’язані з будівництвом, приєднаннями і експлуатацією СЕС.

"Чому ці запити є маніпулятивними? Хоча б через те, що вони спрямовані на збирання інформації з метою здійснити post-hoc rationalization. В розвинутих країнах так називають ситуацію, коли для впровадження політики не було аргументів чи підстав і вона не стала результатом широкого обговорення, зате потім для неї придумають "причини" та "підстави", – зазначили у спілці.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики раніше вже наполягало на забороні будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій. В Міненерго вважають, що їх розміщувати треба тільки на дахах або фасадах будинків.

В міністерстві стверджують, що будівництво приватних СЕС переросло у високорентабельний бізнес і це створює додаткове фінансове навантаження на інших споживачів та погіршує нормативні показники електроенергії.

Детальніше про те, чому міністерство вирішило обмежити встановлення "домашніх" СЕС, чи обґрунтовані їхні висновки і що про це думають профільні експерти, читайте у матеріалі ЕП: "Висока напруга: Чому Міненерго хоче обмежити домашні сонячні електростанції".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: