Сайт Ради стверджує, що поправку про "3 мільярди для Ахметова" таки ухвалили - ЗМІ

Вівторок, 17 липня 2018, 16:32

Журналісти звертають увагу, що офіційний сайт Верховної Ради опублікував новину про ухвалення поправки, яка дозволить одному  з найбільших енергохолдингів "ДТЕК", яке належить Рінату Ахметову, не платити в казну понад 3 млрд гривень податків.

Про це повідомляє Bihus.Infо з посиланням на сайт Верховної Ради.

Зазначається, що згідно з усіма іншими документами на сайті Ради, зокрема стенограмою засідання і офіційними результатами голосування, норма про скасування ПДВ для імпортерів обладнання відновлюваної енергетики насправді не була підтримана.

У виданні додають, що у сесійній залі 3 липня за цю поправку проголосували лише 155 депутатів з необхідних 226.

Реклама:

"Разом з тим на сайті Верховної Ради опублікована новина про те, що скандальна пільга проголосована.

"Тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання, устаткування, комплектуючих, що […] призначені для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії," -  цитує видання повідомлення Ради.

 

Журналісти наголошують, що звільнення від ПДВ імпортного обладнання запропоноване на найближчий час - до початку 2020 року, тож скористатися ним могли б лише ті компанії, які вже готові купувати таке обладнання.

Так, за даними одного з провідних рейтингових агентств FITCH, холдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова планує вкласти у будівництво "зелених енергостанцій" 445 млн євро у 2018 році і 285 млн євро у 2019 році. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання.

За приблизними підрахунками видання, поправка нардепів допомогла б Ахметову заощадити понад 3 мільярди гривень. Відповідно ця сумма не потрапила б до бюджету.

"Скандальну поправку внесли в законопроект, що стосувався виплати аліментів. У тексті до першого читання її не було, вона з’явилася там напередодні голосування закону в другому читанні, після проходження Комітету податкової і митної політики", - йдеться у повідомленні.

зазначається, що ініціатором поправки назвав себе депутат з фракції "Народний фронт" Юрій Вознюк.

Текст ухваленого закону з’явиться у відкритому доступі тільки після підпису президента.

Наголошується, що журналісти направили запити до Апарату ВР і Адміністрацію президента з проханням пояснити, чи є скасована норма в тексті закону, що потрапив на підпис президенту.

Уточнення: після публікації цієї новини на сайті Верховної Ради з'явилося офіційне повідомлення про помилку, яку допустили при публікації новини про ухвалення законопроекту, а також посилання на оновлене повідомлення про перебіг ранкового пленарного засідання від 3 липня 2018 р.

 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!