Бізнесмен Ігор Тинний: Якщо зараз будувати сонячну електростанцію промислового масштабу, її окупність – "ніколи"

Бізнесмен Ігор Тинний: Якщо зараз будувати сонячну електростанцію промислового масштабу, її окупність – "ніколи"

П'ятниця, 17 грудня 2021, 09:00 -
фото mind.ua
Чи варто споживачам готуватися до відключень, чи змінилося ставлення влади до "зелених" енергетиків і чому ніякі RAB-тарифи не приведуть в Україну міжнародних інвесторів.

Перше інтерв'ю з Ігорем Тинним ЕП записувала понад рік тому.

З тієї розмови можна дізнатися про початок його бізнес-шляху, роботу радником Віктора Ющенка, ставлення до "олігархів-циніків" та "олігархів-творців", спільного бізнесу з Іваном Фурсіним та родиною Льовочкіних.

Як і тоді, Тинний особливо не підбирає слів для оцінювання своїх опонентів, але тепер у розмові значно менше політики. Розмова переважно присвячена поточному стану справ в енергетиці.

Тут і загрози відключень електроенергії через кризу в галузі, і ризики від очікуваної синхронізації України з ENTSO-E, і роль у цьому процесі енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, і відносини влади з ВДЕ-інвесторами.

Реклама:

Крім того, Тинний розповів про роботу Нацкомісії з тарифів, кадрову політику Міненерго і тривалий конфлікт з головою СБУ Іваном Бакановим.

Ігор Тинний – український бізнесмен. Контролює до 100 юридичних осіб.

Входить до десятки найбільших інвесторів у "зелену" енергетику і є одним з ідеологів створення Української асоціації поновлюваної енергетики.

Разом з партнерами, у тому числі з Юлією Льовочкіною, володіє 35 малими ГЕС та шістьма невеликими СЕС. За словами Тинного, 40% його бізнесу – "зелена" енергетика.

60% припадають на нерухомість, ресторанний бізнес ("Прага" на ВДНГ, Montecchi Capuleti на Печерську, Marlin у ТЦ Ocean Plaza), а також на вивезення сміття та швейне виробництво.

Forbes писав про створення групою бізнесменів на чолі з Андрієм Ставніцером великого фонду з прицілом на "зелені" проєкти. Як гадаєте, "злетить" такий проєкт у нинішніх регуляторних умовах?

Думаю, "злетить". Неможливо зупинити ідею, час якої настав. Уся економіка рано чи пізно має стати циклічною.

Люди не можуть нескінченно споживати ресурси. Нас стало дуже багато. Минуть півтора-два роки, буде інша влада, яка повернеться обличчям до цієї індустрії.

Крім того, йдеться про чисті технології, а це не лише відновлювана енергетика, це набагато ширше. Це енергоефективність будівель, ефективність сільського господарства, сотня різних проявів – тепло, вода. Тому цей фонд матиме ширший приціл.

Скільки часу може тривати окупність сонячної електростанції?

У нинішній ситуації, якщо раптом почати будувати сонячну електростанцію промислового розміру, то вона має окупність "ніколи". Це безглузда історія.

У 2018 році окупність сонячних станцій на півдні країни становила 5,5 року, але є інші проблеми. Я не будувався на півдні, бо вважав, що будуть проблеми з видачею потужності через профіцит атомної енергії в тих регіонах.

У мене найпівденніша станція – у Кіровоградській області.

Як ви оцінюєте політику держави щодо RAB-тарифів? Вони достатні чи завищені?

Загалом RAB-тарифи оцінюю позитивно. Коли встановлюється передбачувана тарифна сітка, яка базується на оцінці активів та їх поступової девальвації для їх підтримки в робочому стані, це правильно.

Ключове питання завжди було у вартості цих активів.

Чи справедливо їх оцінювати за відновлювальною вартістю, чи все-таки робити знижку на те, за скільки їх придбали. Оскільки зазвичай вони куплені в процесі приватизації і дуже мало збудовано в незалежній Україні.

Думаю, що RAB-тариф більш ніж достатній, можливо, навіть щедрий. Але це оціночне судження.

 Ставки RAB-тарифів створюють умови для залучення в Україну міжнародних інвесторів?

А чи потрібні ці інвестори? Для міжнародних корпорацій ходити тут і домовлятися з чиновниками – дуже страшно. У їхніх країнах їх за це можуть притягнути до відповідальності.

Думаю, іноземних інвесторів не привабить жоден RAB-тариф, доки в Україні не будуть вирішені інші питання, у тому числі й питання стабільності.

До якого року Україна приєднається до європейської енергосистеми?

Дуже болюче питання. У моєму розумінні – могла б наступного. Але якщо це станеться, то, найімовірніше, це буде актом якоїсь політичної доброї волі з боку Європи (ЄС – ЕП).

Я, наприклад, не впевнений у щирому бажанні всієї нашої влади це зробити. Коли ми дивимося на дії системного оператора "Укренерго", бачимо, що вони щиро хочуть цього на рівні технарів та менеджменту.

Чи хоче цього Міністерство енергетики? Дуже сумніваюся. Чи хоче цього регулятор? Категорично не вірю.

Зрозумійте, приєднання до ENTSO-E автоматично означає перерізати пуповину зв'язків з енергосистемою Росії. Білорусь, по суті, уже втратила суб'єктність та незалежність.

Перерізати цю пуповину – це політично дуже болісна історія для КДБістів, для Кремля, і вони тут знаходять різноманітних агентів впливу, які розповідають, чому це не можна робити, чому ми не пройдемо.

У ДТЕК кажуть, що зацікавлені в синхронізації. Як насправді?

Дуже неоднозначне питання. ДТЕК – це багатолика гідра. Тобто деякі частини – відновлювана енергетика та мережевики – зацікавлені в синхронізації. Інші частини, як теплова генерація, під великим питанням.

У моєму розумінні, якщо відбудеться синхронізація, то старі вугільні ТЕС на "Західенерго" можна буде різати на металобрухт того ж дня. У "Центренерго", умовно, за два роки. "Донбасенерго", напевно, через десять років.

Що думаєте про ситуацію навколо блокування виплат "зеленим"?

Нічого дивного. Це логічне продовження політики влади щодо відновлюваної енергетики за останні 2,5 року.

Щодо блокування, то це безглузда історія. Якщо на ринку близько 800 ліцензіатів і всім заплатили, крім восьми ліцензіатів однієї групи ДТЕК, це не можна назвати помилкою. Це виглядає смішно.

Думаю, що спочатку погарячкували, ухваливши політичне рішення повиховувати ДТЕК, а потім зрозуміли, що за це доведеться відповідати і якось, напевно, намагаються всю цю історію перетягнути, що є рішення судів.

Очевидно, що це вибірковий підхід. Мене важко записати в адвокати групи ДТЕК, але в цьому випадку однозначно правота на їхньому боці.

Що думаєте про кадрову політику Міністерства енергетики?

Я навіть не знаю, що з цього приводу думати. Як досить великий платник податків хочу сказати, що кадрова політика просто смішна.

Вважаю, що за наші податки всі корупційні схеми можна було вже давно подолати, найнявши нормальних ефективних менеджерів.

Вони (міністр Герман Галущенко та частина його команди – ЕП) є вихідцями з "Енергоатома", який у 2020 році показав рекордні збитки та крайню неефективність. Я не можу оцінювати цю команду позитивно.

Скільки міністрів енергетики зміниться протягом 2022 року?

Я не впевнений щодо міністрів енергетики. Думаю, що (кадрові ротації – ЕП) в Кабінеті міністрів точно будуть. Це стандартна гра всієї української влади за всі роки незалежності, що потрібно час від часу принести ритуальну жертву.

Думаю, багато міністрів, коли йдуть на цю роботу, десь так і оцінюють свої терміни. У мене є рік-півтора, щоб "запакуватися", а потім наступний.

— Чи варто населенню готуватися до відключень електроенергії?

Кризу люди поки що не відчувають. Виробництво електроенергії здійснюється десь далеко, і люди не бачать жодних екстерналій та побічних ефектів, які супроводжують це виробництво.

Переважна більшість людей та бізнесів поки що не відчули наслідків у вигляді згаслих лампочок або екранів телефонів. На жаль, гадаю, що це станеться.

Розкажіть про плани щодо Придніпровської БіоТЕС у Запорізькій області.

Я збираюся її запустити в січні. Сподіваюся, працюватиме. Вона б працювала вже півтора року, якби не трагедія з фінансуванням. Об'єкт, напевно, буде не таким прибутковим, як планували, з двох-трьох фундаментальних причин.

По-перше, чим довше ви будуєтеся, тим набагато дорожче.

По-друге, минулий рік – це пікові ціни на метал і все, що з цим пов'язано.

По-третє, КДБістські мерзотники в Росії загнали всю Європу шантажем. Газ тепер коштує в шість разів дорожче, а паливо для біоенергетики є замінником газу і, природно, також сильно подорожчало.

Відповідно, якщо подивитися на запуск цієї ТЕС просто зараз, то в неї окупність сягатиме 20 років, але кон'юнктура ринку змінюється, і я щиро сподіваюся, що за такими станціями майбутнє.

Що відбувається навколо вашого конфлікту з головою СБУ Іваном Бакановим?

Історія не закінчиться, доки не замінять у кріслах конкретних правоохоронців на інших. У принципі, за кожної влади бізнес має проблеми. У мене і за Петра Порошенка були обшуки, і за попередніх президентів.

У цьому випадку було б дивно припускати, що коли 18 кримінальних справ у групі компаній оперативно супроводжують співробітники СБУ, це випадковість. Це така персоніфікована легка помста.

Десь місяць ми не спостерігаємо катастрофічно агресивних дій, але із серпня до листопада у нас було близько девʼяти обшуків. Надсилають тисячі запитів щодо надання інформації.

Усі ці справи ніколи не потраплять до суду, бо пред'явити немає чого. Нам навіть підозри, найімовірніше, ніколи ніхто не винесе. Бо в той момент, коли треба щось дати до суду, треба показати фабулу злочину, а злочину нема.

У вас були переговори з Бакановим чи його оточенням?

Ми намагалися ініціювати ці переговори, але Баканов смс проігнорував, а людям, які до нього підходили, казав: "Ні, я нічого не роблю".

Думаю, початкові плани були іншими, а тепер це просто процес виховання. Щоб я менше говорив зайвого журналістам.

З вас не вимагали гроші чи частки в активах?

Їм страшно з мене вимагати.

Ви дивилися розслідування про майнінг криптовалют на Запорізькому феросплавному заводі Ігоря Коломойського?

Дивився. Був, м'яко кажучи, здивований. Начебто все очевидно, передбачувано, але дивує, настільки все відкрито, без жодних утисків. Як це виглядає з погляду будь-якого платника податків?

Вас як громадянина пограбували: з бюджету будуть покриті збитки держкомпаній – "Укренерго" та "Енергоатома". Тобто приватний трейдер купив електроенергію за одну гривню – дуже дешево, нижче за собівартість.

А взагалі майнінг – така важлива річ, що його не можна відключити? Кому він взагалі потрібний?

Я розумію, чому не можна відключити завод феросплавів, який приносить країні валютний виторг. Тому інтегрувати прямо всередину заводу майнінг – дуже цинічна і геніальна ідея.

Але до бізнесу важко висувати претензії. Бізнес має право скористатися будь-якою лазівкою в законодавстві. Усе, що не заборонено, дозволено.

Підприємець не зобов'язаний мати фінансову мораль. Нам не подобається, що черв'яки з'їдають слона, що здох, але це природа, у тварин немає моралі.

Якщо держава дозволяє бізнесменові заробити таким чином гроші, то я не маю жодних претензій до групи "Приват". У мене є претензії до держави, яка дозволяє купити електричну енергію одним за гривню, а іншим продає в рази дорожче.

З урахуванням отриманого досвіду, якщо повернутися років на 10-15 тому, ви інвестували б в енергетику?

Це питання стосується будь-якої індустрії в нашій країні. У мене є улюблений жарт: кажуть, що в Україні національна тварина – свиня. Я говорю, що це "зелена" жаба, яка душить пересічного українця.

Я до того, що як тільки якийсь бізнес стає кращим, знаходяться варіанти, чому його рентабельність падає. Якщо знати заздалегідь, у що ти вляпаєшся, то в Україні немає сенсу займатися бізнесом.

Але в тому й полягає бізнес, що це закрита книга, яку належить прочитати. Я ні про що не жалкую. У нас чудова індустрія, ми популярні в усьому світі, ми неминуче замінимо собою всю традиційну генерацію.

Чи плануєте йти в політику?

Поки що Бог милував. Чесно кажучи, поки що жодного бажання. Мені не байдужа доля Києва, бо я тут народився та живу. Мені дуже хочеться щось змінити в місті. Може, якісь місцеві вибори максимум, але в цьому сумніваюся.

Реклама: