НБУ не бачить підстав для зниження облікової ставки до кінця року

Понеділок, 23 квітня 2018, 14:45
 

Більшість членів комітету монетарної політики Національного банку вважають малоймовірним зниження облікової ставки центробанку в поточному році.

Про це повідомляється в протоколі квітневого засідання комітету, оприлюдненому на офіційному сайті НБУ.

"Як і очікувалося, фіскальна політика в цьому році сфокусована переважно на поточне споживання і відповідно має проінфляційний характер. Як наслідок, девальваційні та інфляційні очікування все ще високі", - відзначили члени комітету.

Обговорюючи можливі ризики для цінової стабільності, члени КМП також звернули особливу увагу на затримку з відновленням співпраці з офіційними кредиторами.

Реклама:

"Виконання зобов'язань в рамках програм співпраці є, перш за все, важливим не стільки з точки зору отримання коштів, скільки необхідно для підтримки довіри інвесторів до України і забезпечення сталого розвитку її економіки", - зазначено в протоколі.

Крім цього, члени КМП допускають, що Національний банк може бути змушений зберегти жорсткі монетарні умови довше, ніж це прогнозувалося раніше, через більш стрімке підвищення процентних ставок ФРС США.

Також члени КМП детально розглянули можливі зовнішньоекономічні ризики, а саме - питання розгортання широкомасштабних торгових воєн, які можуть викликати різкі коливання світових товарних цін, погіршити умови доступу українських експортерів на зовнішні ринки і, відповідно, зменшити валютні надходження.

Члени КМП погодилися, що в разі посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей.

Нагадаємо, 12 квітня правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17% річних.

Політика таргетування інфляції, якої дотримується Національний банк, - це заходи, які здійснює держава для запобігання сильній інфляції та утримання контролю над рівнем цін в країні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: