30 листопада у Києві відбувся другий Український форум з відновлюваної енергетики

Вівторок, 5 грудня 2017, 13:00

Відновлювана енергетика є одним із найбільш перспективних напрямків, на який звертають увагу все більше гравців ринку. Протягом останніх років питання енергоефективності та енергонезалежності набули актуальності серед українських та іноземних компаній. У 2017 році Форум став найбільшою комунікаційною платформою з фокусом на інвестиційні можливості, розвиток і реформування сектору відновлюваної енергетики.

Платформа об'єднала більше 300 представників сектору з інвесторами, державними діячами та фінансовими організаціями з більш ніж 20 країн світу. Форум складався із трьох панельних дискусій, присвячених сонячній енергетиці, вітроенергетиці, біо- та гідроенергетиці. Представники українських та іноземних компаній озвучували свої прогнози об’єму іноземних інвестицій у відновлювану енергетику України, а також ділились досвідом реалізованих проектів.

Шевкі Аджунер, Директор, Європейський Банк Реконструкції та Розвитку в Україні (EBRD) подякував українському уряду за роботу над запуском такого складного механізму переходу у бік відновлюваної енергетики: "Ми всі тут відіграємо і будемо відігравати важливу роль у системі забезпечення відновлюваної енергетики. За останні роки я не бачив стільки зацікавленості з боку іноземних інвесторів сферою відновлюваної енергетики в Україні. Я сподіваюсь, що невдовзі буде запроваджена відповідна законодавча база для інвестицій. ЄБРР готовий підтримувати ваші проекти, і не лише ЄБРР – весь світ з вами".

Євген Ладнич, Головний виконавчий директор, RENTECHNO (Україна), анонсував створення Сонячної асоціації та Фонду відновлюваної енергетики: "Виникла ідея створити інститут спільного інвестування – програма "Спільні інвестиції в майбутнє". Такі інститути вже успішно існують в інших галузях. За цією програмою ми плануємо побудувати біля 10 об’єктів потужністю від 5 до 10 мВт кожен. Ми вважаємо, що інвесторів дуже цікавить сфера сонячної енергетики в Україні, переконалися на власному досвіді.

Але є перешкоди – це, перш за все, неможливість отримати технічні умови або підключення на проекти менше 5 мВт, тому зараз всі проекти в Україні більше 5 мВт. Крім того, є питання щодо банківського фінансування – звісно, ставки знижені і почалось активніше фінансування, але це заставне фінансування, його не завжди є можливість сплатити перед початком проекту". Також Євген Ладнич запевнив, що робота над проектом вже почалась: "Вже зараз діє корпоративний інвестиційний фонд, а також є компанія з готовим проектом, в яку ми будемо інвестувати кошти".

На Форумі було представлено досвід наступних фахівців у сфері сонячної енергетики, вітро-, гідро- та біоенергетики: Максим Сисоєв, Старший юрист, Dentons Kyiv, Співголова Комітету з палива та енергетики, ЄБА України; Пітер О’Брайен, Генеральний менеджер, Eurocape New Energy Ukraine; Тер’є Пілског, Виконавчий Віце-президент, Розвиток на фінансування проектів, Scatec Sola; Арне Якобсен, Голова правління, AICE Hydro AS (Норвегія); Олексій Балаба, Директор департаменту з генерування та зберігання енергії, Siemens Ukraine (Україна); Юрій Гнатюк, Директор, Державне підприємство "Енергоринок"; Станіслав Ігнатьєв, виконавчий директор Інституту сталого розвитку, засновник Харківського енергетичного кластеру; Вадим Рассовський, Головний Інженер, ПрАТ "Укргідроенерго"; Родіон Морозов, Директор департаменту екологічного реінжинірингу та впровадження проектів ресурсозбереження, АБ "Укргазбанк" (Україна); Андрій Гладкий, Директор, Solar Systems (Україна), Юрій Подоляк, Комерційний директор, ІК НЕТ (Україна), Нарек Арутюнян, Генеральний директор, Rengy Development (Україна); Ольга Єрьоміна, Cтарший банкір Департаменту електроенергетики ЄБРР (EBRD); Георгій Гелетуха, Голова правління, Біоенергетична асоціація України (Україна); Анна Шарикіна, Директор з управління ризиками, A7 CAPITAL (Україна); Олексій Пархомчук, Інвестиційний директор, Представник в Україні, IFU (Investment Fund for Developing Countries), Данія та інші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!