НБУ виходить на ринок з продажем валюти через надлишковий попит

Вівторок, 27 грудня 2016, 12:29

У вівторок на міжбанківському валютному ринку спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів.

Про це йдеться у коментарі директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка переданому ЕП.

"З одного боку, пропозиція валюти обмежена у зв'язку з Різдвяними вихідними у США та Європі. Суттєва частина валютної виручки, здебільшого від експорту товарів і послуг, до України надходить у доларах та євро і, відповідно, в більшості випадків проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США та Європі", - сказав він.

За словами Пономаренка, обов’язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти.

Реклама:

"Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним в США та Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не поступала, що обмежило обов’язковий продаж валютних надходжень  27 грудня", - сказав директор департаменту відкритих ринків НБУ.

"З іншого боку, на валютний ринок тисне попит на валюту з боку компаній-експортерів, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ минулого та поточного тижня", - заявив Пономаренко.

"У зв'язку з цим, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні, Національний банк, 27 грудня, оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до 80 млн доларів", - сказав він.

 У НБУ нагадали, що на такі випадки, коли на валютному ринку домінують тимчасові фактори, Національний банк має достатньо інструментів для згладжування надмірних коливань.

"Обсяг міжнародних резервів становить близько 15,7 млрд доларів. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ", - заявили в НБУ.

Нагадаємо, 27 грудня котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку станом на 10:10 встановилися на рівні 26,32-26,38 гривень за долар.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!