Exxon Mobil оштрафували на рекордні 74 мільярди

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 08:47

Суд Чаду оштрафував компанію Exxon Mobil на 74 млрд доларів.

Ця сума дорівнює ВВП цієї африканської країни за п'ять років, пише РБК з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляє Bloomberg, суд в столиці Чаду Нджамені задовольнив позов Міністерства фінансів, що звинувачував очолюваний Exxon Mobil консорціум в несплаті податків.

У суді порахували, що американська компанія повинна виплатити в зв'язку з цим компенсацію в розмірі 74 млрд дол, а також додатково передати 819 млн доларів у вигляді роялті.

Реклама:

Рішення суду Нджамени примітно тим, що накладений їм штраф - найбільший для нафтових компаній. До цього часу максимальним був штраф 61 млрд доларів до ВР після аварії в Мексиканській затоці в 2010 році.

Тоді в результаті аварії на нафтовій платформі 11 людей загинули, а екології регіону було завдано значної шкоди.

Однак, як зазначив агентству Bloomberg експерт з міжнародного права з Лос-Анджелеса Джеффрі Атік, Чад навряд чи отримає всю суму, яку зажадав суд Нджамени.

За його словами, інші країни не будуть допомагати Чаду виконати це рішення. Якщо ж Exxon Mobil вирішить покинуту африканську державу, залишивши там все своє майно, то в цьому випадку втрати будуть не настільки великі.

Представник Exxon Mobil Тодд Спітлер вже заявив, що компанія не згодна з рішенням суду Чаду. При цьому він не став намагатися пояснити, звідки влади африканської держави взяла суму, зазначену в позові.

Exxon Mobil з 2003 року видобуває нафту в Чаді, а також володіє нафтопроводом, за яким здобуте поставляється в Камерун для подальшого експорту. Партнером по роботі деякий час була компанія Chevron, проте в 2014 році вона покинула проект.

У 2006 році президент Чаду Ідріс Дебі вже звинувачував Chevron і малайзійській Petronas в несплаті податків, зажадавши від них о 24 годині згорнути свою діяльність і покинути країну. Однак пізніше справу було закрито.

Як відомо, ExxonMobil і BP закінчили судовий спір тривалістю 80 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: