НБУ обіцяє законопроекти щодо деоффшорізаціі до кінця червня

П'ятниця, 13 травня 2016, 20:06

Концепція щодо деоффшорізації узята за основу для підготовки законопроектів, які планується доопрацювати і направити до Верховної Ради до 30 червня.

Про це повідомляється в коментарі Національного банку агентству "Інтерфакс-Україна" з посиланням на директора департаменту фінансового контролінгу Олега Стринжу.

"Робоча група з підготовки законодавчої бази протидії виведення доходів за кордон на чолі з Ніною Южаніною за участю НБУ, Мінфіну, ДФС і всіх чотирьох аудиторських компаній" великої четвірки "5 травня представила напрацьовану концепцію законопроектів, а до 12 травня брала коментарі та пропозиції від експертів", - сказав він.

"На сьогодні концепцію загалом узято за основу для підготовки законопроекту, що має бути розроблений та винесений на обговорення депутатів Ради протягом двох тижнів, тобто до 30 червня 2016 року ", - повідомив Стринжа.

Реклама:

Він нагадав, що концепція розроблена на підставі указу президента України №180/2016 від 28 квітня про заходи щодо протидії зменшення податкової бази і переміщенню прибутку за кордон.

За його словами, законопроекти передбачають впровадження в податкове законодавство основних рекомендацій протидії BEPS (план із протидії зменшення податкової бази і переміщення податків за кордон), які розроблені і затверджені Організацією економічного співробітництва та розвитку і впроваджені в законодавстві багатьох країн, зокрема Польщі, Туреччини, Угорщини, Казахстану, РФ.

Згідно з цими рекомендаціями, зокрема, запропоновано впровадження в законодавство оподаткування контрольованих іноземних компаній фізичних осіб, обмеження витрат на виплату або нарахування відсотків і валютної переоцінки за пов'язаними фінансовими операціями, введення спеціальної звітності щодо кожної країни для міжнародних груп компаній.

Законодавчі зміни також будуть спрямовані на запобігання зловживанням у зв'язку із застосуванням договорів про усунення подвійного оподаткування, а також уникнення усунення статусу постійного представництва.

За словами Стринжі, наступний крок із деоффшорізаціі передбачає приєднання України до конвенції з автоматичного обміну банківською інформацією резидентів країн між податковими органами цих країн.

Механізм почне працювати з січня 2017 року та до нього вже приєдналося понад 100 країн, зокрема найбільші офшорні юрисдикції (Кіпр, Панама та ін.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!