У Росії можуть засекретити закупівлі "Газпрому" і "Роснєфті"

Понеділок, 28 березня 2016, 16:32

Міністерство енергетики РФ підтримує проект розпорядження що позбавіть держкомпанії "Газпром" і "Роснєфть" від обов'язку публікувати в Єдиній інформаційній системі (ЄІС) дані про ряд закупівель.

Про це, повідомляють "Вєдомости".

Як зазначається, Міненерго підтримує проект і пропонує розширити перелік того, що можна не публікувати.

Так, компанії зможуть не публікувати дані про закупівлі нафти і газу, послуг з їх транспортування, з продажу землі та отримання кредитів в іноземних банках.

Реклама:

Російський уряд пропонує приховувати дані про покупку послуг з видобутку нафти і газу, їх зберігання та складування, переробки нафтопродуктів, охорони єдиної системи газопостачання і магістральних нафтопроводів, в тому числі фізичної, із закупівлею зброї та боєприпасів.

Проект розпорядження готувало Мінекономрозвитку РФ – Міненерго його отримало на узгодження із зауваженнями і пропозиціями відправило назад, каже представник Міненерго.

Представник Мінекономрозвитку повідомив, що міністерство таке розпорядження не розробляє. ФАС проти засекречування закупівель, сказав представник служби.

Якщо зміни будуть прийняті, процедура піде як для закупівель по держтаємниці - запрошення будуть розсилатися потенційним учасникам, а конкурс - проходити в паперовому листуванні, пояснює директор департаменту Мінекономрозвитку Максим Чемерисов.

Як наголошується, в лютому президент "Роснєфти" Ігор Сєчін і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер в листі прем'єру РФ Дмитру Медведєву пропонували вивести з-під закону про закупівлі держкомпаній покупки фінансових послуг, нерухомості (перш за все землі), угоди всередині вертикально-інтегрованих структур.

"Відкриті дані про закупівлі створюють ризики для компаній, що знаходяться під санкціями, скаржилися вони: контрольні органи США і ЄС можуть використовувати інформацію для перевірки дотримання режиму санкцій, посилити їх і оштрафувати контрагентів", - повідомляють "Ведомости".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: