Росіяни почали витрачати по мінімуму

Понеділок, 21 березня 2016, 13:50

Дві третини росіян (65%) вважають, що зараз краще витрачати кошти по мінімуму, намагаючись зберегти максимально можливу суму на майбутнє.

Про це повідомляє ВЦИОМ, пише "Інтерфакс".

Місяць тому такої думки дотримувався 61% росіян, відзначили соціологи.

У той же час кожен четвертий респондент (25%) зараз вважає, що краще швидше витратити зарплату або пенсію на необхідні покупки, а заощадження вкласти у щось цінне (в січні - 28%).

Реклама:

За даними опитування, проведеного 20-21 лютого серед 1600 чоловік в 130 населених пунктах в 46 регіонах РФ, частка росіян, які вважають, що зараз невдалий час для того, щоб робити великі покупки, зросла з 64% в січні до 72%.

Про те, що час для таких вкладень хороший, заявили 19% росіян проти 21% місяць тому.

Також більшість опитаних впевнені, що зараз поганий час для того, щоб брати кредити (87% проти 85% в січні). Протилежної думки, як і місяць тому, дотримуються шість відсотків респондентів.

Довіряти гроші банкам чи ні, росіяни ще однозначно не вирішили: 43% вважають, що зараз потрібно забирати гроші з банків, 34%, навпаки, вважають, що зараз найкращий час для відкриття вкладів.

Провідний експерт-консультант Управління моніторингових і електоральних досліджень ВЦИОМ Олег Чорнозуб зазначає, що "вперше за довгий період спостережень одночасно погіршилися відразу всі показники, які сигналізують про зростання фактора "перевага ліквідності".

"Росіяни все більше віддають перевагу "залишатися з грошима", витрачаючи їх тільки по самій крайній необхідності. У свою чергу це веде до зменшення платоспроможного попиту і уповільнення швидкості обігу грошей в економіці", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: