У Раді зареєстрували законопроект про фінансову поліцію

Середа, 16 березня 2016, 12:23

До Верховної Ради внесено законопроект №4228 про фінансову поліцію.

Про це пише "Дело", яке має у своєму розпорядженні текст законопроекту.

Як наголошується в пояснювальній записці, метою законопроекту є поділ сервісної та правоохоронної функцій фіскальної служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, усунення дублювання їх функцій та створення фінансової поліції.

На фінансову поліцію покладається обов'язок запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів при формуванні та використанні фінансових ресурсів держави, а також в сфері економічної безпеки.

Реклама:

На думку ініціаторів законопроекту, запропонована модель боротьби з економічними злочинами повинна бути ефективною, зменшить податковий тиск на платників податків, що підтверджується наступними аргументами.

Як зазначається, подібна система існує в Італії, Туреччині, Ірландії, Греції.

Згідно із запропонованою концепцією, фінансова поліція буде складатися з центрального апарату і семи територіальних відділень, максимальна чисельність працівників - 3 тис. чоловік.

Керівник, його заступники та інші працівники фінансової поліції будуть відбиратися шляхом прозорого конкурсу, за допомогою комісії конкурсного відбору.

При цьому встановлені такі квоти при створенні фінансової поліції: колишні співробітники податкової міліції, підрозділів протидії злочинності в сфері економіки, що діють в системі МВС України, підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України - не більше 25%; особи, які займали посади слідчих або оперативних співробітників в інших органах державної влади - не більше 5%; інші особи - не менше 70%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: