Мінфін почав комплексну верифікацію одержувачів соцвиплат

Вівторок, 1 березня 2016, 15:51

Міністерство фінансів розпочло системну комплексну верифікацію одержувачів соціальних виплат.

Про це повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наша мета - не зменшення витрат, а збільшення їх ефективності та адресності... Верифікація - це ні в якому разі не скасування соцвиплат, вона не загрожує чесним громадянам. Наша мета - виявити шахраїв і тих, хто явно не має права на отримання такої соціальної допомоги", - сказала міністр.

Вона підкреслила, що верифікація не створить дискомфорту громадянам.

Реклама:

"Процес верифікації передбачає виключно аналіз даних, отриманих з офіційних джерел", - сказала вона.

За її словами, в разі виявлення відхилень Мінфін повідомить про це відомству, яке здійснює виплати, яке може прийняти рішення про припинення тих чи інших виплат.

Яресько також повідомила, що в 2015 році Мінфін вже провів пілотний проект верифікації щодо переселенців, який дозволив зберегти для держбюджету понад 1 млрд грн.

За її словами, потенційна економія витрат бюджету в 2016 році в результаті верифікації одержувачів соціальних виплат може становити мінімум 5 млрд грн.

Міністр фінансів також повідомила, що з урахуванням витрат Пенсійного фонду на всі програми соціальної підтримки в 2016 році буде спрямовано понад 350 млрд грн.

Як повідомив в ході прес-конференції заступник міністра фінансів Роман Качур, перша верифікація завершиться до 1 липня, а в подальшому буде проводитися регулярно.

"Процес верифікації не є одноразовою акцією, вона повинна проводитися регулярно... Надалі з певною періодичністю - раз в квартал або частіше - цей процес буде проходити", - додав заступник міністра.

Нагадаємо, як раніше писала "ЕП", обсяг соціальних витрат, який підлягає ревізії, - 363 млрд грн.

2 січня президент Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє розкривати банківську таємницю на запит Міністерства фінансів для перевірки даних, які громадяни надали при оформленні соціальних виплат.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: