Вартість транзиту для "Газпрому" може зрости втричі - "Нафтогаз"

Середа, 17 лютого 2016, 19:03

Вартість транзиту газу через Україну для "Газпрому" може зрости втричі, при відмові збільшити обсяги.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Дуже складно порівнювати старі і нові тарифи. Старі тарифи застосовувалися до протранспортованих обсягів і відстані транспортування", - повідомив Вітренко.

За його словами, нові тарифи складаються з двох ставок, одна з яких застосовується до зарезервованих потужностей, а інша (вартість паливного газу) до протранспортованих обсягів.

Реклама:

"Але відносно легко можна порівняти, скільки "Газпром" повинен платити за транзит територією України за старими і новими тарифами", - повідомив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу".

Він нагадав, що в 2015 році "Газпром" заплатив близько 2 млрд доларів за транзит близько 67 млрд кубометрів газу територією України.

"У 2016 році за той же обсяг транзиту "Газпром" повинен буде заплатити 6,1 млрд доларів. Тобто в три рази, або на 4 млрд доларів більше. Це в рік ", - зазначив Вітренко.

"Якщо порахувати, наскільки більше "Газпром" повинен заплатити до 2019 року (терміну закінчення дії поточного контракту на транзит), то вийде сума близько 16 млрд доларів", - сказав директор з розвитку бізнесу.

За його словами, дана вартість транспортування розрахована виходячи з 110 мільярдів зарезервованих потужностей для "Газпрому".

"Такий обсяг зазначений в поточному транзитному контракті, і тому саме такий обсяг оператор газотранспортної системи повинен зарезервувати для транзиту газу "Газпромом", - заявив менеджер.

"У Газпрому, таким чином, є економічний стимул максимально використовувати зарезервовані потужності. Наприклад, якщо обсяг транзиту буде підвищено на 64% до 110 млрд кубометрів, "Газпром" повинен буде заплатити всього на 5% (300 млн доларів) більше", - повідомив Вітренко.

"Тому, якщо Газпром хоче знизити питому вартість транзиту в перерахунку на тисячу кубометрів, він повинен просто більше транзитувати через Україну", - підсумував він.

Як відомо, "Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом" за контрактом про закупівлю газу до осені 2016 року, а за транзитним контрактом - у грудні 2016 року.

Нагадаємо, "Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!