Виробників смартфонів звинуватили в використанні дитячої праці

Середа, 20 січня 2016, 16:01

Всесвітня правозахисна організація Amnesty International звинуватила ряд великих компаній, які займаються виробництвом електроніки, у використанні кобальту, видобутого з використанням дитячої праці.

Про це йдеться у звіті, підготовленому Amnesty International, пише прес-служба організації.

Компанії використовують кобальт у виробництві літій-іонних акумуляторів, які є невід'ємним компонентом сучасних смартфонів, планшетних комп'ютерів, ноутбуків та іншої електроніки.

У доповіді показано, як трейдери купують кобальт з районів, де дитяча праця рясніє і продають його в Congo Dongfang Mining (CDM) - дочірню компанію китайського мінерального гіганта Zhejiang Huayou Cobalt Ltd (Huayou Cobalt).

Реклама:

Розслідування Amnesty International використовує документи інвесторів, щоб показати, що Huayou Cobalt Ltd і його дочірня компанія Congo Dongfang Mining обробляють кобальт, перш ніж продавати його трьом основним виробникам компонентів батарей в Китаї та Південну Корею.

У свою чергу, вони продають компоненти виробникам акумуляторів, які вже постачають продукт компаніям, серед яких Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler і Volkswagen.

 натисніть для збільшення

Представники Amnesty International звернулися до кожної з 16 підозрюваних транцнаціональних компаній.

Компанія Samsung Electronics перенаправила запит на підрозділ, що займається виготовленням акумуляторів Samsung SDI, де спростували співпрацю з китайським постачальником, згаданим у звіті Amnesty.

При цьому, в Samsung визнали, що працюють з іншою компанією, названої Amnesty, але точно встановити, чи купує вона кобальт із зазначеного вище регіону, неможливо.

Компанія Apple ухилилась від прямої відповіді, прикрившись завіренням про постійну увагу до цього питання.

Microsoft, у свою чергу, визнала, що відстежити точне походження закуповуваного кобальту надзвичайно складно через довгий ланцюжок поставок і змішування мінералів з різних регіонів.

"Головний парадокс ери цифрових технологій в тому, що деякі з найбагатших і найбільш інноваційних світових компаній можуть продавати неймовірно складні пристрої, будучи звільненими від зобов'язань розкривати постачальників сировини для використовуваних ними компонентів", - сказала виконавчий директор організації Africa Resources Watch Еммануель Умпула.

Демократична Республіка Конго виробляє принаймні 50% світового кобальту. Згадана Huayou Cobalt через свою дочірню компанію поставляє більше 40%.

Шахтарі, що працюють в районах, де видобувається кобальт, працюють в умовах підвищеного аварійного ризику.

"Принаймні 80 шахтарів поодинці загинули під землею в південній частині ДРК в період з вересня 2014 по грудень 2015. Реальна цифра невідома, бо багато нещасних випадків залишаються незареєстрованими і тіла залишаються під уламками", - сказано у звіті.

У Amnesty International також виявили, що переважна більшість шахтарів працює з кобальтом без найелементарніших засобів захисту, таких як рукавички, робочий одяг або захисні маски, необхідні для захисту легенів і шкіри.

"Діти розповідали Amnesty International, що вони працювали в шахтах до 12:00 в день, несучи важкі вантажі, щоб заробити від одного до двох доларів на день. За даними ЮНІСЕФ в 2014 році близько 40 тисяч дітей працювали в шахтах південної частині Конго, і багато з них добули кобальт", - йдеться у звіті.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: