У Демчишина проти розділення ГТС і підземних сховищ газу

П'ятниця, 18 грудня 2015, 18:20

Міністерство енергетики та вугільної промисловості виступає проти створення двох окремих компаній з управління ГТС та підземними сховищами газу, яке ще влітку 2014 року схвалила Верховна Рада.

Про це на прес-конференції в Києві заявив директор департаменту планування та європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян, передає УНІАН.

"Ми вважаємо, що підземні газові сховища і газотранспортна система повинні бути єдиними. Якийсь трейдер, навіть державний "Нафтогаз", який контролюватиме підземні газові сховища України, матиме істотний вплив на видобуток газу в Україні", - сказав він.

"Контролюючи газові сховища, існує вірогідність, що компанія може опосередковано впливати на приватні газовидобувні компанії. Створювати їм умови досить дискримінаційного характеру", - додав Бно-Айріян.

Реклама:

Своєю чергою присутня на прес-конференції головний юрисконсульт "Нафтогазу" Єлизавета Баданова зазначила, що в європейській практиці транспорт природного газу і його зберігання - це окремі бізнеси.

"Що стосується підземних сховищ, то законом не вимагається, щоб газові сховища були разом з оператором ГТС. Раніше існувала концепція єдиної газотранспортної системи. Коли я казала нашим партнерам у секретаріаті Енергетичного співтовариства, що є така концепція, вони не розуміли, як єдина газотранспортна система включає газові сховища. Це взагалі совковий підхід, який зараз існує тільки в Росії", - сказала Баданова.

"Закон про ринок газу це відкинув, і депутати це підтримали. Зараз у нас є окремо газотранспортна система з магістральними газопроводами та компресорними станціями, і газові сховища. Якихось конкретних переваг, чому газові сховища повинні бути разом з газотранспортною системою, ми не чули", - зазначив представник "Нафтогазу".

За словами Баданової, в майбутньому газові сховища, які не мають стратегічного значення для України, мають бути приватизовані.

"Газові сховища, які не мають стратегічного значення, повинні бути приватизовані. Це занадто дорогий бізнес для держави", - сказала Баданова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: