Експерти негативно оцінюють обидва проекти податкової реформи

Середа, 4 листопада 2015, 20:44

Експерти Реанімаційного пакету реформ вважають, що напрацювання спільного проекту податкової реформи дозволить отримати максимальну підтримку від суспільства, бізнесу та від міжнародних інституцій, які фінансово підтримують Україну.

Про це йдеться у прес-релізі Реанімаційного пакету реформ.

26 жовтня 2015 року був зареєстрований законопроект № 3357 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації.

"В даному законопроект закладені прогресивні зміни, які спрямовані на нормалізацію взаємовідносин між бізнесом і фіскальними органами, забезпечення збалансування їх прав, обов’язків і відповідальності, покращення адміністрування податків, впровадження прогресивних форм оподаткування тощо, а також інших концептуальних засад, які можуть стати справжнім поштовхом для виходу України з кризи та нормалізації сфери податкових відносин", - йдеться у прес-релізі.

Реклама:

"Разом з цим, запропонована в законопроекті система податкових ставок передбачає зменшення надходжень до Державного бюджету в розмірі 145 млрд гривень, що свідчить про невідповідність бюджетних видатків можливостям економіки, які є на дев’ятому місці в світі за показником частки ВВП що перерозподіляється через публічні фінанси", - наголосили у РПР.

Експерти відзначають, що в концепції податкової реформи Міністерства фінансів, яка досі не оформлена у вигляді законопроекту, і яка передбачає збільшення основних податкових ставок, зменшення надходжень до Державного бюджету фахівцями Міністерства фінансів оцінюється в розмірі 60 млрд гривень.

При цьому експерти Реанімаційного пакету реформ відмічають повну відсутність змін, що покращуються адміністрування податків та системи взаємовідносин між бізнесом і фіскальними органами.

"Викликає занепокоєння, що в публічному просторі, учасниками процесу разом з достатньо обґрунтованими позиціями, часто використовуються маніпуляції, перекручення і навішування ярликів, які не ведуть до результату, а тільки посилюють конфронтацію", - йдеться у заяві РПР.

"Реанімаційний пакет реформ вважає, що проведення якісної податкової реформи можлива тільки через спільну співпрацю законодавчої та виконавчої гілки влади", - наголошується у прес-релізі.

Експерти закликають всіх учасників процесу долучитися до спільного фахового обговорення щодо параметрів податкової реформи та шляхів досягнення збалансованого бюджету.

"Вважаємо, що напрацювання єдиного бачення і спільного законопроекту, дозволить отримати максимальну підтримку від суспільства, бізнесу та від міжнародних інституцій, які фінансово підтримують Україну, зокрема, МВФ і Світового банку", - зазначили у РПР.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!