Думка експерта: "Газпром" втрачає мільярди через зниження поставок газу в Україну

Вівторок, 8 вересня 2015, 14:58

Через зниження поставок газу в Україну в грошовому вираженні втрати "Газпрому" на можна оцінити в 2,5 млрд доларів.

Про це повідомив голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

"Цього року Україна зекономила близько 1 млрд доларів на закупівлях газу. Сприяли цьому два фактори - зниження цін на блакитне паливо і скорочення імпорту. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року закупівлі в січні-серпні 2015 знизилися на 3,3 млрд кубометрів", - зазначив експерт.

За його словами, за останній рік структура імпорту газу кардинально змінилася.

Реклама:

Сьогодні дві третини блакитного палива Україна купує в країнах ЄС, переважно в Словаччині, тоді як ще влітку 2014 близько 90% газу поставлялося з Росії, відзначає експерт.

"Однак поки ще рано говорити про великі перемоги на газовому фронті. Попереду новий опалювальний сезон, до якого ми поки не готові - в підземні сховища потрібно закачати ще близько 3-4 млрд кубометрів. Підсумки року багато в чому залежать від того, як буде вирішена ця проблема, і про яку ціну на газ ми домовимося з Росією", - сказав Надєїн.

Експерт зазначає, що в 2014 році на закупівлю блакитного палива Україна витратила 5,7 млрд доларів.

"Наше завдання, щоб кожен рік вона знижувалася, і через 5-7 років у цій графі витрат стояв нуль або зовсім незначні цифри. Було б правильно частину коштів, які йдуть на оплату імпортного газу, виділяти на його заміщення та енергозбереження", - констатує експерт.

Крім того, Надєїн вважає, що таким чином ми покращимо наш платіжний баланс, знизимо тиск на курс гривні і стимулюємо внутрішнє виробництво.

"5-6 млрд доларів, які щорічно йдуть з країни - це наша плата за безгосподарність і нераціональне використання енергоресурсів", - зазначив голова Комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: