Кабмін та "Нафтогаз" мають різні цифри щодо газу у сховищах - робоча група ВР

П'ятниця, 18 вересня 2015, 14:19

Робоча група ВР з перевірки законності обгрунтованості цін на енергоносії та компослуги не змогла чітко встановити, чи потрібно переглядати нинішні тарифи у зв'язку з різницею даних, поданих Кабміном, "Нафтогазом" та НКРЕКП.

Про це під час оголошення звіту з трибуни парламенту заявила голова робочої групи Альона Бабак, повідомляє "Укрінформ".

"Інформація уряду щодо необхідності використання обсягів імпортного газу для потреб населення не знайшла підтвердження у зв'язку зі змінами даних по закачуванню та відбору газу власного державного видобутку в актах "Укртрансгаз" та "Нафтогаз України" і причин прийняття таких рішень. Є невідповідність даних по залишках у підземних сховищах "Нафтогазу" та "Укртрансгазу", - зазначила вона.

За словами Бабак, згідно з чинним законодавством передбачено, що газ для населення постачається з ресурсу товарного газу власного державного видобутку, а імпортний газ може використовуватися лише у випадку нестачі власного.

Реклама:

При цьому народний депутат відзначила, що робочою групою виявлено фактично відсутність даних надходження та розподілу обсягів природного газу в Україні в 2013-2014 року.

 За її словами, експертам, які входили до складу робочої групи, було надано інформація про обсяг газу, необхідний для задоволення потреб населення, з трьох джерел - від "Нафтогазу України", Кабінету Міністрів та НКРЕКП, й ці дані різняться між собою.

Так, вона зауважила, що НКРЕ розраховувала тарифи, враховуючи потребу в 14,5 млрд куб.м газу, але Кабінет Міністрів затвердив розпорядження, у якому зазначив потребу населення в 14 млрд куб.м газу.

Водночас, Бабак наголосила, що "Нафтогаз України" першим подав робочій групі дані в 13,3 млрд куб.м , а потім - в 14 млрд куб.м.

У зв'язку з цим  народний депутат наголосила, що не можливо чітко вирахувати, чи дійсно обгрунтованими є нинішні тарифи, адже невідомо скільки саме газу потрібно докупити за кордоном.

"Та інформація, що ми проаналізували, не дає нам можливості впевнено сьогодні звітувати перед народом України, що дані  є підтвердженими і такими, яким можна довіряти", - підкреслила Бабак.

Водночас вона  закликала НКРЕКП надати чітку інформацію, скільки саме Україні потрібно газу і чи потрібно переглядати тарифи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!