Найближчим часом Росію очікує дефіцит валюти - експерти

Середа, 5 серпня 2015, 20:54

Експерти НДУ "Вища школа економіки" вважають, що в найближчі місяці російські компанії і банки можуть зіткнутися з дефіцитом валюти на внутрішньому ринку.

Про це йдеться в огляді університету, передає РБК.

"Зниження нафтових цін, рішення Банку Росії і ФРС США за процентними ставками призвели до чергової хвилі зниження курсу рубля. У найближчі місяці російські компанії і банки можуть зіткнутися з дефіцитом валюти на внутрішньому ринку", - йдеться в бюлетені НДУ ВШЕ за період з 23 липня по 4 серпня.

На думку авторів, Банк Росії в травні працював на ослаблення курсу національної валюти, скуповуючи з 14 травня по 200 млн доларів на день. Всього було куплено близько 10 млрд доларів, що значно перевищило приплив валюти за поточними операціями і посилило тиск на рубль.

Реклама:

При цьому політика ЦБ, на думку експертів ВШЕ, була націлена не на бажання простимулювати експортерів, а на погашення зовнішніх боргів і виведення капіталу за кордон.

При цьому Банк Росії не пішов на зниження курсу до позначки 65 рублів за долар, щоб компенсувати зниження цін на нафту і поповнити бюджет до рівня кінця 2014-го - початку 2015 року.

28 липня Банк Росії перестав скуповувати валюту, розраховуючи позначити валютний коридор в діапазоні 50-60 рублів за долар і тим самим запобігти скуповуванню готівкової валюти і притримуванню виручки експортерами.

Однак подальша заява ФРС США про плани залишити ставку на колишньому рівні і рішення про зниження ключової ставки Банком Росії призвели до того, що курс долара перевищив 62 рубля.

Автори дослідження передбачають, що в умовах економічної кризи Банк Росії в серпні-вересні може зіткнутися з новими проблемами.

Погашення зовнішніх боргів (у вересні на піку платежі досягнуть 14 млрд доларів) і накопичення валюти підприємствами та банками змусять регулятора або знову відпустити рубль "у вільне плавання", або задовольнити попит на валюту за рахунок накопичених резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: