Москва вимагає від Києва повного повернення боргу

П'ятниця, 28 серпня 2015, 09:56

Питання про повернення кредиту в 3 млрд долларв, виданого Росією Україні в грудні 2013 року, повинно бути предметом окремих переговорів - це єдине, в чому погодилися міністерства фінансів обох країн.

Про це пише "Комерсант".

Як заявив глава Мінфіну РФ Антон Силуанов, "ми себе відносимо до офіційних кредиторів, питання врегулювання боргу спочатку стоїть з комерційними кредиторами, питання врегулювання з офіційними кредиторами, з державами, як Росія, розглядається абсолютно окремо".

В українському Міністерстві фінансів відзначили, що у разі незгоди з умовами реструктуризації боргу, узгодженими Україною з комітетом кредиторів, Росія має право вступити в окремі переговори.

Реклама:

Це питання знову виникло у зв'язку з тим, що Україна офіційно завершила переговори з комітетом міжнародних кредиторів, який об'єднує п'ять найбільших власників держоблігацій країни на суму 10 млрд доларів на чолі з Franklin Templeton.

Глава українського фінансового відомства Наталія Яресько оголосила, що угода передбачає списання 3,8 млрд доларів (трохи менше 20%) суверенного і гарантованого держборгу з 19,3 млрд доларів зобов'язань, які знаходяться на руках у приватних кредиторів.

Виплата, яка залишилися 15,5 млрд доларів буде перенесена на 2019-2027 роки.

Процентна ставка по боргах збільшиться і становитиме в середньому 7,7% проти поточних 7,22%.

У Києві наполягають, що реструктуризація боргу повинна торкнутися і російського кредиту в 3 млрд доларів - точніше, облігації на цю суму, викуплені РФ наприкінці 2013 року і формально не відносяться до прямих міждержавних позик.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що так як РФ не долучилася до комітету кредиторів, то вона "не отримає ні за яких обставин кращих умов, ніж інші кредитори".

У опублікованій постанові українського уряду російський кредит значиться в списку зобов'язань, включених до реструктуризації.

Про намір списати частину боргу влада України оголосила під час отримання нового кредиту від МВФ у березні 2015 року.

У російському Мінфіні, заявили, що не отримували звернень про реструктуризацію від українського уряду.

Глава відомства Силуанов заявив, що Росія вимагатиме повного погашення боргу в грудні 2015 року, не погодиться на реструктуризацію, а в разі невиплати звернеться до суду.

Розміщення українських євробондів, куплених Росією, проводилося на Ірландській фондовій біржі за англійським правом із застереженнями: російська сторона зможе розраховувати на пріоритет в погашенні боргу при реструктуризації (право РФ не брати участь в ній закріплено в проспекті емісії) та на дострокове погашення боргу, якщо держборг України перевищить 60% ВВП.

Москва сподівається вкласти повернуті Києвом 3 млрд доларів коштів ФНБ в інфраструктурні проекти, повідомив глава російського фінансового відомства.

Як пише видання, майбутнє в грудні цього року погашення облігацій на 3 млрд доларів на адресу РФ - найбільша для України виплата боргу цього року.

Як відомо, у травні ВР України підтримала законопроект, що дозволяє вводити мораторій на виплати за боргами перед зовнішніми комерційними кредиторами для захисту національних інтересів (російський кредит був включений до списку таких зобов'язань).

Втім, наприкінці червня країна виплатила по викупленим РФ єврооблігаціями купонний дохід у сумі 75 млн доларів відповідно до графіка.

Дмитро Польовий із ING Bank відзначає, що відстрочка дозволяє вирішити проблему з борговим навантаженням в найближчі роки, але на 2019 рік і наступні роки тепер припадає подвійне навантаження - платежі як по облігаціях, так і за кредитами МВФ.

Невиплата ж російського кредиту (по облігаціях, викупленим РФ) може бути розглянута як дефолт за зобов'язаннями, що торкнеться і інших власників паперів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: