"Роснефть" і "Лукойл" не можуть поділити ділянку біля шельфу

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:09

"Роснефть" направила скаргу до Мінприроди на порушення Роснадрами правил проведення конкурсу по Східно-Таймирській ділянці.

Про це йдеться в листі компанії на ім'я голови міністерства Сергія Донського, пише "Комерсант".

Крім "Роснефти" за ділянку боровся "Лукойл", який виграв конкурс, запропонувавши 1,9 млрд рублів. Але "Роснефть" вважає, що її пропозиції щодо освоєння ділянки були найкращими, і просить анулювати результати конкурсу, а також заборонити Роснадрам оформляти, реєструвати і видавати "Лукойлу" ліцензію.

Східно-Таймирська ділянка надр розташована в Таймирському Долгано-Ненецькому муніципальному районі Красноярського краю поблизу гирла Хатанги. Навесні Роснадра вирішили розділити ділянку на дві частини - сухопутну і морську (включає транзитні води і шельф).

Реклама:

Це дало можливість "Лукойлу" претендувати на сухопутну частину, оскільки за законодавством шельф можуть освоювати тільки "Газпром" і "Роснефть".

До поділу ділянки його прогнозні ресурси нафти по D2 на 1 січня 2009 року оцінювалися в 351,1 млн тонн, ресурси газу - 226,1 млрд кубометрів. Ресурси тільки сухопутної частини істотно нижчі - 4,5 млн тонн, газу - 9,3 млрд кубометрів, конденсату - 0,5 млн тонн. Термін ліцензії на користування надрами складе 27 років.

Боротьба за цю сухопутну ділянку з невеликими ресурсами і необхідністю величезних вкладень в регіоні без всякої інфраструктури пов'язана з тим, що він дає доступ до розташованого поруч морському блоку.

"Лукойл" зараз активно домагається отримання доступу на шельф, у вересні це питання має розглядатися в уряді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: