Україна гарантує транзит газу за нового "зимового" пакета з РФ і ЄС

Вівторок, 7 липня 2015, 13:51

Україна підтверджує свою згоду на новий "зимовий пакет" на основі тристороннього протоколу між Україною, РФ і ЄС і доповнення до газового контракту "Нафтогазу" і "Газпрому", аналогічних до "зимового пакета"-2014-15 і гарантує транзит російського газу до Європи за умови його укладання.

Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк на розширеній колегії Міненерговугілля в Києві у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підхід, запропонований у Брюсселі, абсолютно приймається урядом і президентом. Наша спільна позиція з ЄС - підписання тристороннього протоколу та доповнення до контракту в тому ж самому вигляді (як і в 2014 році)", - сказав голова уряду.

Водночас він наголосив, що ціна газу в такому пакеті має бути ринковою. "Дотувати російський "Газпром" не будемо і не дамо можливості використовувати своє монопольне становище", - сказав Яценюк.

Прем'єр також зазначив, що НАК "Нафтогаз України" має реалізувати нещодавнє рішення уряду про надання держгарантій на 1 млрд доларів для закупівлі природного газу до енергетичного стабфонду.

Яценюк публічно звернувся до європейських і американських партнерів України допомогти в наповненні цього стабфонду зокрема і в проходженні майбутньої зими загалом.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!