Вісім мільйонів гектарів держземель знаходяться у "чорній" оренді - радник міністра

Понеділок, 6 липня 2015, 18:55

В Україні 7-8 мільйонів гектарів державних земель використовується безкоштовно, і бюджет не отримує за них ні копійки.

Про це в інтерв’ю "Економічній правді" розповів колишній народний депутат України, радник голови МВС Михайло Апостол.

"Сьогодні, як і раніше, дуже багато кримінальних справ. У першу чергу, вони стосуються неефективного або нецільового використання державної власності", - заявив Апостол.

"В Україні є 12-13 млн гектарів державних земель. Досі ще ніхто не робив інвентаризації. Далеко не всім земельним ділянкам присвоєно кадастрові номери, не всі вони мають грошово-нормативну оцінку. З них 7-8 млн га використовується безкоштовно, і державна казна не отримує за них ні копійки", - повідомив радник міністра.

Реклама:

За його словами, більшість тих земель - це землі запасу, резерву, Мінагропроду та підвідомчих йому держпідприємств, яких більше 450.

"Вони отримали поля у постійне користування, не маючи навіть техніки. Наприклад, землі, передані Міносвіти. Разом із закладами аграрної освіти, які перебували під Мінагропродом, до Міносвіти передано більше 200 тисяч га, які знаходяться у користуванні навчальних закладів", - сказав Апостол.

Він зазначив, що загалом 7-8 млн га землі використовується неефективно.

"Спритні ділки придумали купу схем на кшталт договорів про співпрацю чи спільний обробіток. Без різниці, що це - держпідприємство чи вищий навчальний заклад. Держава в таких випадках - третій зайвий і від цієї діяльності нічого не отримує", - повідомив радник міністра.

"Ми намагаємося довести, що ці договори юридично недійсні, але це важко зробити. Наше законодавство побудоване таким чином, щоб в казну податки не платилися і на цьому особисто наживалися певні люди", - сказав він.

Апостол також повідомив, що з 1 млн га земель Національної академії аграрних наук залишилося десь 390 тисяч га.

"Землі з НААН виводили різними шляхами. Частину - розпаювали, частину - віддали під особисті селянські господарства, частину - перевели під будівництво. Якісь землі передали у власність, якісь - відокремили. Там чорт ногу зламає. Усе це відбулося не за один рік", - заявив радник міністра.

За його словами, біда в тому, що ні один керівник академії не намагався зупинити "дерибан".

"Це взагалі знущання - найкращі землі, найкращі чорноземи були "вимиті" з НААН. Частина земель, близько 60 тисяч га, відпала через анексію Криму та війну в Луганській і Донецькій областях. Точних даних, скільки ми втратили, нема", - зазначив Апостол.

"Нема структури. Я ще раз хочу наголосити: якщо ми хочемо вводити ринок землі, ми повинні спочатку провести детальну і прозору інвентаризацію", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: