"Нафтогаз" хоче стягнути з "Київенерго" Ахметова 3,9 мільярда боргу

Вівторок, 21 липня 2015, 12:41

НАК "Нафтогаз України" подав позови про стягнення з ПАТ "Київенерго" 3,916 млрд грн боргів і санкцій за спожитий у 2014-2015 роках природний газ.

Згідно з повідомленнями на порталі "Судова влада України", розгляд позовів в Господарському суді Києва заплановано на 11 серпня 2015 року.

При цьому загальна сума нарахованих санкцій становить 1,452 млрд грн, в т.ч. пеня становить 473,1 млн грн, інфляція - 763,4 млн грн, штраф - 193,3 млн грн, 3% річних - ще 22,4 млн грн.

У "Київенерго" повідомили, що не згодні з нарахованими санкціями держхолдингу і будуть відстоювати свою позицію в судовому порядку.

Реклама:

"Ми вважаємо необґрунтованими санкції, нараховані "Нафтогазом" на заборгованість компанії і саме цю позицію ми плануємо відстоювати в суді. На нашу думку дії НАК суперечать нормам закону, який набув чинності в червні цього року, і позбавляють "Київенерго" прав, наданих цим законом", - зазначила директор з правового забезпечення енергокомпанії Ольга Ієвлева.

У "Київенерго" звернули увагу, що заборгованість компанії за газ безпосередньо залежить від розрахунків споживачів за тепло- і електроенергію, а також від розрахунків ДП "Енергоринок" за відпущену електроенергію.

Сумарна заборгованість споживачів та ДП перед компанією становить 3 млрд грн, що перевищує суму позовних вимог НАК до "Київенерго" без урахування штрафних санкцій.

"Розрахунки за тепловий газ з "Нафтогаз" здійснюються через спеціальні рахунки, створені за розпорядженням Кабміну. Всі кошти, що надходять від споживачів, безпосередньо перераховуються "Нафтогазу". Тому сума накопиченої заборгованості за газ - це фактично заборгованість споживачів, в тому числі і держави", - зазначила фіндиректор "Київенерго" Тетяна Грязнова.

Компанія неодноразово, використовуючи законні підстави, зверталося в НАК з проханням її реструктуризувати, але, на жаль, нам досі не дали можливості скористатися нашим законним правом.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: