Кіхтенко: Розірвати економічні зв'язки з окупованим Донбасом неможливо без втрат

Неділя, 7 червня 2015, 12:36

Керівництво країни має чітко озвучити принципи державної політики щодо окупованих територій Донбасу.

Про це заявив в інтерв'ю DT.UA генерал-губернатор Донецької області Олександр Кіхтенко.

"Повна блокада може бути обґрунтована тільки розривом мінських угод і відмовою від територій. Що теж варіант, якщо він чесний і озвучений як країні, так і нашим закордонним партнерам" - пояснює свою позицію Кіхтенко.

За його словами, верховна влада повинна "нарешті чітко артикулювати принципи державної політики щодо Донбасу".

Реклама:

"На окупованих територіях живуть наші громадяни. Мінські домовленості ніхто не відміняв. Нам належить жити в одній країні", - підкреслює він.

80% промислових підприємств, що залишилися на окупованих територіях Донбасу, платять податки в бюджет України, зазначає Кіхтенко.

Цим підприємствам потрібно реалізовувати свою продукцію, а нам її купувати. І розірвати економічні зв'язки з багатьма з них неможливо без обопільних втрат. Тому потрібно шукати баланс і "націлитися на творення".

"Економічні зв'язки вугільних і металургійних підприємств розірвати неможливо без обопільних втрат. Не буде вугілля, не буде коксу, не буде металу. Впаде система. В тому числі і на наших ТЕЦ", - каже губернатор.

"Так, є ще варіанти: вони будуть продавати продукцію або у себе, або в Росію, або ж нам через Росію втридорога, залишаючи податки і гроші там. Тоді питання до міністра МВС - хто з нас коллаборант? Але, швидше за все, будуть продовжувати підвищувати ставки відкатів на наших пропускних пунктах. Що, власне, зараз і відбувається".

На переконання Кіхтенка, лише уточнивши для себе і суспільства ці "деталі", "можна з чистою совістю зупиняти фури з пивом, вільно пропускаючи при цьому вантажі з ліками для дітей і пенсіонерів, машини з вугіллям для українських ТЕЦ і дітей, які їдуть з Полтави відвідати своїх старих батьків у Горлівку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!