Мінфін Росії пропонує знизити мито на нафту до нуля - ЗМІ

Вівторок, 12 травня 2015, 09:43

Мінфін Росії вважає подальше зниження мит на нафту і нафтопродукти неминучим - воно може поетапно продовжитися після 2018 року, а до 2025 року мита можуть бути обнулені.

Про це повідомив директор податкового департаменту Мінфіну Ілля Трунін, пишуть "Ведомости".

Як зазначається, обговорювати графік і параметри Мінфін має намір в 2018-2019 роках, коли проаналізує наслідки трирічного податкового маневру.

Мито на сиру нафту в цьому році становить 42%, до 2018 року буде знижена до 30%, одночасно податок на видобуток корисних копалин для нафти зросте з поточних 775 до 918 рублів.

Реклама:

Також до 30% будуть знижені мита на світлі нафтопродукти (для дизельного палива зараз 48%, для бензину - 78%), на темні, навпаки, виростуть (з 76 до 100%).

"Мита повинні бути екстреним способом реагування, а не частиною податкової системи", - наводить доводи Мінфіну Трунін, а зараз це не тільки доходи бюджету, але і, по суті, форма субсидування нафтопереробки: мито стримує внутрішню ціну на нафту.

Ще одна форма підтримки - різниця між митами на сиру нафту і нафтопродукти, що стимулює експорт нафтопродуктів, а не сирої нафти.

Скасування мита може статися і швидше, але 2025 - крайній термін, продовжує Трунін: зараз у режимі вільної торгівлі ЄАЕС є вилучення (квоти і компенсації мит), до 2025 року їх знімуть - допомога Білорусії, нафтопереробка якої субсидується, зросте.

Крім того, побоюються чиновники, Білорусія може ще й встановити при експорті за межі ЄАЕС мита нижче російських і російським компаніям буде вигідніше експортувати нафту через Білорусь. Такий режим абсолютно нелогічний, резюмує Трунін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: