Погане м’ясо та великі гроші псують харчову промисловість України

П'ятниця, 6 березня 2015, 10:28

Українські підприємства купують м’ясо від іноземних компаній, винних у продажі небезпечного м’яса Східній Європі.

Про це свідчить розслідування, яке провели журналісти в рамках Проекту з розслідування корупції й організованої злочинності, пише "Радіо Свобода".

Як зазначається, одним із джерел небезпечного м’яса є завод у німецькому місті Бад-Бентхайм. Німецький телеканал ARD знайшов кількох колишніх працівників, які розповіли, що вони мали змішувати зіпсоване мелене м’ясо, по суті відходи інших заводів, зі свіжим м’ясом.

Власники заводу Trinity, компанія у Нижній Саксонії, яка на своєму сайті хвалиться титулом "майстра у переробці м’яса", продавали свій продукт у Східну Європу, у тому числі й в Україну.

Реклама:

 "Одну тонну поганого м’яса змішують із трьома тонами нормального м’яса. Вони кажуть, що їх змушували додавати зіпсований курячий фарш до свіжого", - розповів робітник журналістам ARD.

Ця історія пропонує зазирнути у світ м’ясного імпорту, який у 2013 році становив в Україні 629 мільйонів доларів.

Цю суму отримали лише за "законний" м’ясний імпорт, вона не включає у себе прибуток за контрабандне м’ясо. Розслідування журналістів для Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) вказує на те, що м’ясо переправляють в Україну незаконно, як нелегальну зброю та наркотики.

Сайт компанії Trinity окрім сторінок на нідерландській, англійській та німецькій мовах, має російськомовні сторінки, напевно, щоб охопити клієнтів у цьому регіоні. В Україні ця стратегія, здається, спрацювала, адже у реєстрі документів Міністерства охорони здоров’я України є десятки дозволів, виданих цій компанії для імпорту м’яса.

Наприклад, Харківський м’ясокомбінат купував у Trinity курятину з 2010-го до 2013 року.

Харківський завод не виробляє відому марку м’яса і не має сайту. Коли на завод додзвонилися, то OCCRP відповіли, що робітники більше там не працюють, а через деякий час після розмови, у грудні, завод закрили.

Однак харківський завод мав впливового співвласника - Володимира Скоробагача, члена Харківської міської ради. Скоробагач є колишнім членом Партії регіонів, кому, станом на грудень 2013 року, належала майже третина акцій компанії. Він був її топ-менеджером.

Крім того, Скоробагач керував групою "Молоді регіони" у Харківській міській раді. Ця група була заснована за наполяганням Віталія Хомутинника, депутата Верховної Ради та колишнього голови "Молоді регіонів України".

Скоробагач і його колеги були готові заснувати групу для Хомутинніка, який не тільки очолював молодіжне крило Партії регіонів, але й від 2007 року був головою парламентського комітету з питань податкової і митної політики.

Під керівництвом Скоробагача Харківський м’ясокомбінат у 2012 році став одним із найбільших імпортерів м’яса в Україні, згідно з інформацією, яку надала Державна митна служба.

Через сім місяців після того, як колишній президент України Віктор Янукович утік до Росії, через три місяці після подій Майдану, завод більше не працював. У грудні 2014 року суд постановив, що компанія збанкрутувала.

М’ясо, яке Харків купував у Trinity, викликає деякі запитання. Згідно з розслідуванням ARD, Фрідріх Тітґемаєр, на той час ще професор мікробіології в Університеті прикладних наук Мюнстера, перевірив м’ясо Trinity і виявив безліч проблем.

"Ми знайшли багато мікробів, особливо кишкових бактерій. Ми знайшли те, що може зробити нас хворими", в тому числі зразки, що містили жири, які розкладаються. Це вказує на те, що м’ясо зіпсувалося", зазначив він.

Крім того, Присяжнюк, який керував Міністерством сільського господарства у 2010-2014 роках, контролював імпорт, оскільки Державна санітарно-епідеміологічна служба також була під його контролем.

Він вирішував, чи дозволяти рактопамін в Україні. Заборонена в Європі речовина використовується як кормова добавка, щоб робити свиней менш жирними, але може викликати й побічні ефекти. Присяжнюк її не заборонив.

Зіпсоване м’ясо також потрапило до великих багатонаціональних продуктових мереж.

"Більшість продуктів, які використовує McDonald's Україна, виробляються в Україні. Ми пишаємося нашими постачальниками і довіряємо їм", – написано на сайті McDonald's Україна. Однак, у Єдиному реєстрі судових рішень є вирок від 2007 року, за яким український McDonald's отримав 16 тонн замороженої курятини від бразильської компанії Sadia SA, яку не зберігали за належної температури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: