Апеляційний суд визнав незаконною постанову про обов'язкову закупівлю газу у "Нафтогазу"

П'ятниця, 6 лютого 2015, 13:21

Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційні скарги Кабміну та "Нафтогазу України" на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав незаконним пункти 1-4 постанови уряду №647, що зобов'язує найбільших промислових споживачів купувати газ виключно у "Нафтогазу".

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Асоціації незалежних газодобувних компаній України.

Як зазначається, відповідне рішення апеляційний суд прийняв на засіданні в четвер.

"Ознайомившись зі змістом апеляційних скарг, наданих відповідачем і третьою особою на стороні відповідача на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 16 грудня 2014 року по справі №826/17772/14, вважаємо, що апеляційні скарги не підлягають задовільненню", - цитує рішення суду прес-служба асоціації.

Реклама:

"Зокрема, оскаржена постанова суду першої інстанції є законною і аргументованою, винесено з дотриманням всіх приписів норм процесуального та матеріального права", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 16 грудня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив колективний позов учасників ринку природного газу України і визнав незаконним пункти 1-4 постанови Кабміну №647 "Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими та теплогенеруючими підприємствами".

Згідно з цими скасованими пунктами постанови, в період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року промислові, енергогенеруючі та теплогенеруючі підприємства були зобов'язані здійснювати закупівлю природного газу виключно у НАК "Нафтогаз України".

Рішенням суду також скасовується зобов'язання газорозподільних та газотранспортних підприємств транспортувати газ промпідприємствам тільки з ресурсів НАК "Нафтогаз України" і у встановлених обсягах.

Облдержадміністраціям раніше було наказано вжити заходів щодо забезпечення компаніями зі списку постанови Кабміну №647 договорів купівлі-продажу природного газу тільки з Нафтогазом, а компаніям вносити передоплату за придбання газу. Тепер ці пункти визнані незаконними.

Постанова №647 неодноразово критикувалася з боку представників Енергетичного співтовариства, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, профільними експертами та учасниками ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!