У Мінфіні показали суть реформи міжбюджетних відносин

Четвер, 19 лютого 2015, 11:43

Враховуючи нову систему міжбюджетних трансфертів, додатковий ресурс місцевих бюджетів лише в поточному році становитиме близько 45 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Як зазначається, реформа міжбюджетних відносин - це стимул для місцевих громад ефективніше наповнювати свої кошториси, переходити на самозабезпечення та ощадно планувати свої видатки.

Частина нових місцевих податків дозволяє акумулювати у загальному фонді місцевих бюджетів додаткового ресурсу до 25 млрд грн, повідомляє міністерство.

Реклама:

Починаючи з 2015 року, джерела наповнення місцевих бюджетів було розширено за рахунок передачі з державного бюджету на місця цілої низки податків, а також запровадження нових зборів. 

Зокрема, тепер місцева влада буде збирати 100% плати за надання адмінпослуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств. 

Разом з тим, у місцеві бюджети надходитимуть збори з роздрібного продажу підакцизних товарів (пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів) за ставкою 5% вартості реалізованого товару.

Крім того, їхні доходи поповняться податком на нерухомість, яким відтепер оподатковується і комерційне (нежитлове) майно, податком на автомобілі з великим об’ємом двигуна, 80% екологічного податку (замість 35%) та 25% плати за надра.

І найголовніше - тепер саме місцева влада буде вирішувати, на які потреби вона може витрачати ці кошти.

Натисніть для збільшення

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!