У НБУ запевняють, що контролюють ситуацію з фальшивими грошима

Середа, 21 січня 2015, 16:04

Національний банк відзначає скорочення обсягу підроблених банкнот в обігу.

Про це йшлося під час тематичної зустрічі з представниками профільних ділових ЗМІ, повідомляє прес-служба регулятора.

"На сьогодні ситуація з підробленими банкнотами національної валюти є контрольованою та не має загрозливого характеру. За підсумками 2014 року кількість вилучених з обігу в банківській системі підроблених банкнот гривні є практично такою ж, як у 2013 році", - повідомив заступник голови Національного банку Яків Смолій.

Також він зазначив, що за інформацією Міністерства внутрішніх справ станом на кінець 2014 року значного збільшення фактів виявлення підроблених банкнот національної валюти у східних регіонах країни також не спостерігалося.

Реклама:

Крім того, він нагадав, що, ураховуючи ситуацію на сході України, численні збройні напади бойовиків терористичних організацій, банкам у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей дозволено навмисне пошкодження готівки спеціальною фарбою або в інший спосіб, що забезпечить втрату платіжних ознак грошових знаків.

Крім того, Національний банк звернув увагу банків на необхідність вжиття додаткових заходів, спрямованих на недопущення потрапляння пошкоджених вищезазначеними способами банкнот до кас банків, у тому числі через програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки, а також проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи зі своїми клієнтами щодо неприймання ними пошкоджених банкнот.

"У разі виникнення сумніву щодо справжності та платіжності банкнот громадяни мають звертатися в будь-який банк для подальшого проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені та пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.

Передані банками  до територіальних управлінь пошкоджені банкноти вважаються не придатними до обігу банкнотами й утилізуються в установленому порядку.

"Що стосується утилізації зношеної готівки, то її здійснюють територіальні управління Національного банку під час організації оброблення банкнот на автоматизованих системах за допомогою шредера та Центральне сховище з використанням відповідного обладнання", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!