У Путіна звинувачують в падінні рубля "спекулянтів" - ЗМІ

П'ятниця, 7 листопада 2014, 14:37

Російський рубль стрімко обвалюється, а Москва досі не вирішується визнати свою залежність від долара США, а точніше - від своїх доларових резервів.

Про це пише Ізабелла Камінська на сторінках Financial Times.

Вона нагадує, що в березні, коли один долар коштував 36 рублів, Кремль погрожував відмовитися від американської валюти як резервної. Але це був лише пропагандистський хід, покликаний приховати втрату контролю над кризою з боку Центробанку Росії.

"Через вісім місяців долар коштує 45 рублів. А влада Росії оголошує нову стратегію, а саме звинувачує в обвалі національної валюти та економіки спекулянтів", - пише оглядач.

Реклама:

Камінська нагадує, що недавно у Центробанку Росії заявили, що змінять свою валютну політику для боротьби зі "спекулянтами" і продаватиме "необмежену кількість доларів", тільки б підтримати рубль.

"Проблема в тому, що у Росії немає доларів США в необмеженій кількості", - зауважує автор.

Центробанк збирається підтримувати валютний коридор, витрачаючи по 350 мільйонів доларів у випадках порушення найвищого допустимого рівня. Це не вирішить проблему Росії, а лише амортизує падіння рубля.

В цей же час, в Росії пропонують радикальну захисну міру в стилі "гіперінфляції": в Держдумі зареєстрували законопроект про заборону обороту доларів США в країні.

"Якщо його підтримають, росіянам доведеться закрити свої доларові рахунки протягом року і обміняти гроші на рублі або валюту інших країн. Інакше їх рахунки будуть заморожені, а поліція, податківці та прикордонники конфіскують наявні долари", - йдеться в статті.

Російський рубль обвалився в співвідношенні до долара США з початку року.

За 10 місяців він втратив третину своєї вартості. Експерти навіть порівнюють кризу російської валюти з дефолтом в 1998 році. Тоді в серпні рубль відпустили в "вільне плавання". А вже до кінця року національна валюта Росії втратила чверть своєї вартості.

ZN.UA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: