Падіння рубля загрожує Росії дефолтом - ЗМІ

П'ятниця, 7 листопада 2014, 13:51

Для російської економіки настануть драматичні події, коли Центробанк Росії знову втрутиться, щоб "врятувати" рубль.

Про це пише ZN.UA з посиланням на статтю Die Welt.

У публікації наголошується, що ходять чутки про те, що президент Росії Володимир Путін особливо нічого не тямить у фінансових ринках.

Зараз російський Центробанк відпустив рубль у "вільне плавання" і в разі фінансових загроз буде його підтримувати.

Реклама:

На думку автора статті, доля російської валюти залежить від Путіна. Економіка Росії може перейти в критичну фазу. Процеси, що відбуваються зараз, схожі на велику кризу рубля в 1998 і 2008 роках.

На ринках в п'ятницю відчувалася певна паніка у зв'язку з падінням рубля. Відносно долара російська валюта втратила більше 3%.

Так, долар на Московській біржі подорожчав до 48,6495 руб., євро також відзначився на новому історичному піку - 60,2725 руб.

З початку року рубль по відношенню до долара втратив третину своєї вартості. Жодна інша національна валюта не втратила більше.

Багато експертів вважають, що нинішнє падіння рубля нагадує 1998 рік, коли в серпні рубль відпустили в "вільне падіння". Тоді, кінця 1998 року, рубль втратив три чверті своєї вартості.

Однією з причин нинішньої "аварії" є поточний дефіцит долара, оскільки багато компаній потрапили під санкції. У російських компаній великі доларові заборгованості і їм доведеться просити задіяти валютні резерви Центробанку.

Тому російські валютні резерви "тануть", інфляція прискорилася. Якщо росіяни побачать, що зберігати гроші в банках стало небезпечно, вони заберуть свої вклади. Подальший розвиток подій - можлива поява спекулянтів на фінансовому ринку.

"Тепер побачимо, коли настане той "больовий поріг" в падінні рубля, коли Центробанк знову втрутиться", - відзначає автор статті.

Російський рубль прискорив падіння після рішення Центробанку скасувати нелімітовані інтервенції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: