Путін знайшов політичну складову у зниженні цін на нафту

П'ятниця, 7 листопада 2014, 09:02

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в кризові моменти виникає відчуття, що політика превалює над економікою при визначенні світових цін на енергоресурси.

Про це він заявив в інтерв'ю провідним китайським ЗМІ, передає ТАСС.

"Політична складова в цінах на нафту також завжди присутня. Більш того, в деякі кризові моменти виникає відчуття, що в ціноутворенні на енергоресурси якраз і превалює політика", - зазначив Путін.

Іншим негативним чинником, що впливає на ціни, президент РФ назвав відсутність чіткого прямого зв'язку між фізичними ринками нафти і фінансовими майданчиками, на яких ведеться торгівля.

Реклама:

"При цьому активно використовуються похідні інструменти, які багаторазово посилюють волатильність нафтових цін", - зауважив президент.

"Такий стан речей, на жаль, створює умови для спекулятивних дій і, як наслідок, для маніпулювання цінами залежно від чиїхось інтересів", - додав він.

Говорячи про об'єктивні причини зниження ціни на нафту, Путін нагадав про уповільнення темпів зростання економіки, а значить, і енергоспоживання в цілому ряді країн.

"Крім того, як стратегічні, так і комерційні запаси нафти в розвинених країнах знаходяться на рівні історичних максимумів. Позначаються і новації в технології видобутку нафти, які привели до появи нових обсягів вуглеводнів на регіональних ринках", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: