Єврокомісія озвучила основні ризики для російської економіки

Вівторок, 4 листопада 2014, 17:19

Основними ризиками для російської економіки є зниження цін на нафту при високій залежності від її експорту, падіння курсу рубля і висока інфляція.

Про це говориться в прогнозі Єврокомісії щодо глобальної економіки, пише "Прайм".

"Економічне зростання в Росії має тенденцію до зниження протягом деякого часу оскільки його модель ґрунтувалася на експорті природних ресурсів, яка зайшла в тупик. Ці тенденції поглиблюються посиленням геополітичної напруженості, в тому числі санкціями, які перешкоджають торгівлі та фінансовим потокам, підривають довіру і тяжким тягарем лягають на інвестиції та споживання", - наголошується в доповіді Єврокомісії.

Геополітична напруженість, зокрема, несприятлива ситуація навколо України особливо сильно відіб'ються на економіці РФ в 2015 році.

Реклама:

"Поступове відновлення економіки РФ можна очікувати тільки в 2016 році, хоча темпи зростання як і раніше будуть нижче спостерігалися в попередні роки", - прогнозує ЄК.

Це "накладеться" на структурні проблеми в економіці, спад інвестицій і уповільнення реального використання.

Експорт в РФ також сповільниться, відновлення його колишніх темпів почнеться в 2015-2016 році за умови, що геополітична напруженість почне спадати з наступного року, заявляє ЄК.

"Різке уповільнення імпорту очікується в 2014 році на тлі уповільнення внутрішнього попиту, ослаблення курсу рубля і заборони РФ на деякі продовольчі товари. Експорт в цілому буде більш стійким, ніж імпорт, так як нафтогазовий ринок менш торкнуться геополітикою", - наголошується в доповіді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!