АМКУ заблокував угоду "Енергоатому" на користь росіян

Четвер, 20 листопада 2014, 11:51

Антимонопольний комітет заблокував поставку критично важливого для українських АЕС обладнання від вітчизняного виробника, задовольнивши скаргу компанії-представника російських виробників.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАЕК "Енергоатом".

За даними компанії, Адмінколегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері держзакупівель рішенням від 18 листопада 2014 заблокувала закупівлю "Енергоатомом" у Сумського НВО ім.Фрунзе запасних частин до насосів ГЦН-195 виробництва того ж підприємства.

"У скарзі стверджується, що застосувавши переговорну процедуру закупівлі запчастин до насосів у Сумського НВО, "Енергоатом" порушив інтереси "Укрспеценергопостач", як постачальника аналогічного обладнання російського виробництва", - зазначили в "Енергоатомі".

Реклама:

У ході розгляду скарги, представники "Енергоатому" роз'яснили колегія АМКУ, що ще з часів СРСР українське НВО ім.Фрунзе є проектним виробником ГЦН-195 і запасних частин до них.

В даний час велика частина енергоблоків українських АЕС обладнана саме ГЦН сумського виробництва. НВО ім.Фрунзе має всю необхідну конструкторську і технологічну документацію, відповідні виробничі потужності, кваліфікований персонал, а також висновки Київського інституту "Енергопроект" (КІЕП) про відповідність своїх насосів вимогам, що пред'являються до цього устаткування.

"Разом з тим, у своїх виступах на слуханнях в АМКУ представники "Укрспеценергопостач" стверджували, що НВО ім.Фрунзе не має права на виробництво запчастин до ГЦН-195, оскільки відповідна технічна документація належить російським підприємствам і в Україну не передавалася", - зазначено в повідомленні.

Представники "Енергоатому" пояснили колегії АМКУ і документально підтвердили, що "Укрспеценергопостач" є посередницькою структурою, яка представляє на українському ринку інтереси російського виробника устаткування для енергоблоків АЕС.

При цьому, в умовах економічної кризи, Кабінет міністрів поставив перед українськими енергокомпаніями завдання перейти на прямі відносини з виробником того чи іншого обладнання та замістити імпортні поставки вітчизняними, в тому випадку якщо це можливо.

"Крім того, "Енергоатом" документально довів, що укладення прямого договору з українським виробником НВО ім.Фрунзе не тільки гарантує своєчасну поставку продукції, зміцнює енергетичну безпеку нашої країни, а й є максимально економічно вигідним. Що ж стосується російських виробників, то співпраця з російським постачальником виглядає недоречною, не лише з огляду зовнішньополітичної ситуації, а саме тому, що в Україні є виробник аналогічного обладнання", - резюмують в НАЕК.

В "Енергоатомі" переконані, що всі наведені аргументи більш ніж достатні для закупівлі запчастин у НВО ім.Фрунзе із застосуванням переговорної процедури.

У компанії нагадали, що від постачання запчастин до ГЦН-195 на Рівненську та Запорізьку АЕС залежать безперебійні поставки електроенергії українським споживачам протягом опалювального сезону 2014-2015 років, а, отже, енергетична безпека держави.

"Державний орган України, який покликаний захищати інтереси нашої держави, і чиновники якого отримують зарплату з українського бюджету, безпідставно прийняли сторону представників РФ. Тим не менш, керуючись штучними і надуманими аргументами, колегія АМКУ прийняла рішення на користь представника російського постачальника", - резюмують в "Енергоатомі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!